Istina ili mit: Da li duhovi postoje i zašto ih se plašimo?

Priče o duhovima oduvek intrigiraju ljude. Većini nikada nije prijatno na sahranama, odlazak na groblje stvara nelagodu, priče o duhovima mnoge zanimaju, ali se plaše da slušaju o njima. Znaju da će im biti neprijatno ako se vraćaju sami kući kada padne mrak, ili ako u toku noći moraju da odu do WC-a, jer opet - najbezbedniji si u svom krevetu... Ko zna šta se dešava iza zatvorenih vrata.

Ipak, to je najverovatnije tako, jer ljude zanima smrt. Niko ne zna šta se dešava kada kucne naš čas. Da li idemo u raj, ili pakao, ili ništa od toga nije tačno, nego smo samo... Mrtvi. I šta znači to? Da li ćemo kao u filmovima samo da posmatramo ljude oko sebe, da vrištimo, a niko nas neće čuti, ili je možda potpuno drugačije od bilo čega što imamo na pameti?

Mnogi tvrde da su imali neka spiritualna iskustva. Nešto su videli, čuli, osetili, nakostrešila im se kosa, naježila koža i znali su da je tu duh. Drugi su, opet, potpuno drugačijeg mišljenja. Smatraju da su duhovi samo deo mašte preplašenih ljudi i da tako nešto sigurno ne postoji.

Milena (23)
Nije baš iskustvo sa duhovima, ali bila sam klinka, nekih 10-11 godina. Sama u sobi, gledam TV, izasla na kratko i vraćam se, a TV na drugom kanalu. Tad mi je to bilo mnogo strašno.

Željko (31)
Ne verujem u duhove i nikada nisam imao neko iskustvo sa njima.

Marko (29)
Kad mi je umro deda dešavalo se da se vrata sama otvaraju i otključavaju. Ni dan danas ne znamo šta se to stvarno dešavalo.

Ana (22)
Obično kad sam sama kod kuće imam osećaj da je još neko tu sa mnom ili u situacijama gde mi mašta podivlja...

Vlada (32)
Ovako ne, samo kada sam ih sanjao nekoliko puta, nije mi bilo uopšte svejedno... Uživo nikada nisam imao neko iskustvo

Čeda (28)
Ne verujem, nikada nisam ni razmišljao o tome.

Danijela (27)

Jednom mi se fiksni sam uključio, na koju foru ne znam. Ali sam se baš uplašila. I to se desilo par puta za redom iako sam ga isključila svaki put. Da li ima veze sa duhovima?

Milica (22)
Što se tiče duhova, desilo se da sam, nedugo nakon što mi je deka preminuo, sanjala njega i rekao mi je da ne brinem i da će sve biti u redu. Ne znam koliko je to odgovor, ali nakon toga nisam više osećala njegovo prisustvo u kući.

Kako stručnjaci objašnjavaju duhove?

Jedni govore da kada osoba umre, samo njeno fizičko telo prestane da postoji. Njeno suptilno telo (koje se sastoji od podsvesnog uma, intelekta, ega i duše, tj. bez fizičkog tela) nastavlja da postoji. Drugi veruju da nas čini samo telo i da, kada ono umre, ne ostaje ništa iza nas. Šta je zapravo tačno, ne možemo sa sigurnošću da znamo.

Da li ste možda vi imali neka spiritualna iskustva? Ukoliko jeste, podelite ih sa nama.

Nadlanu/J.P.

Pogledajte još
2 komentara
  1. andjela says

    plasim se duhova a i nesmem u vece sama i sve sto sanjam to se desi u pravom zivotu odkad mi je baba umrla sve mislim da je pored mene neki kazu da duhovi nepostoje ali ja verujem

  2. anastasia says

    Ja sam se do nedavno plasila duhova pa sam odlucila a istrazim po internetu.Kad sam shvatila da su oni samo deo moje maste to mi je olaksalo situaciju.Ali i dalje nisam bas sigurna!Volela bih da kad porastem postanem paranormalni naucnik i da to JA detaljno istrazim!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.