Rio de Žaneiro domaćin Olimpijskih igara 2016. godine

KOPENHAGEN, 2. oktobra 2009. (Beta) - Rio de Žaneiro biće domaćin letnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2016. godine, odlučili su glasanjem u Kopenhagenu delegati Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Olimpijske igre tako će prvi put biti organizovane u Južnoj Americi, što je na poznatoj plaži Kopakabana u Riju u karnevalskoj atmosferi proslavilo skoro 50.000 ljudi.

Uzvici oduševljena zagrmeli su čim je predsednik MOK-a Žak Rog objavio da je domaćinstvo Igara pripalo Riju, a potom su se na Kopakabani zavijorile brazilske zastave i označile pocetak žurke koja će trajati do duboko u noć, a kojoj bi prema procenama organizatora trebalo da prisustvuje više od 100.000 ljudi.

Veselo je bilo i u brazilskoj delegaciji u Kopenhagenu o čemu svedoče i suze radosnice na licu legendarnog fudbalera Pelea.

Rio je u poslednjem krugu glasanja pobedio kandidaturu Madrida, koju je pre glasanja javno podržao bivši predsednik MOK-a Huan Antonio Samaran, koji je na toj funkciji bio punu 21 godinu, do 2001, kada ga je nasledio Rog.

"Moj kraj je vrlo blizu", podsetio je delegate 89-godišnji Samaran, ali njegov apel nije urodio plodom, pa je provod za oko 6.000 okupljenih ispred Kraljevske palate u Madridu za malo izostao.

Madrid je tako doživeo i drugi uzastopni poraz prilikom kandidovanja za domaćina Igara, pošto je već konkurisao i za organizaciju Olimpijade 2012. godine, koje su pripale Londonu.

Prethodno je iz trke za domaćina OI 2016. godine eliminisan i Tokio, a već u prvom krugu i Čikago, koji je uz Rio važio za glavnog favorita, ali mu nije pomogla i podrška predsednika SAD Baraka Obame, koji je sa suprugom Mišel doputovao u Kopenhagen.

Tokio bi razlog neuspeha mogao da traži u činjenici da su se prošlogodišnje OI održale u Aziji, u Pekingu, dok je opšta procena da je MOK odbio kandidaturu Čikaga zbog dva prethodna, a loša iskustva sa takmičenjima u SAD, zimske Olimpijade 2002. u Solt Lejk Sitiju i letnjih Igara 1996. godine u Atlanti.

Pojedini stručnjaci čak su ocenili da je šanse Čikaga da dobije organizaciju Igara pokvario upravo Obama, koji je u Kopenhagen došao pred samo glasanje što su neki delegati mogli da shvate i kao nedostatak poštovanja.

SAD su, bez obzira na razloge, na kraju doživele novi neuspeh, pošto Njujork, kao i Madrid, nije uspeo u pokušaju da dobije domaćinstvo Olimpijskih igara 2012. godine.

Hiljade stanovnika Čikaga okupljenih u strogom centru samo je nemo propratilo eliminaciju njihovog grada. Samo nekoliko sekundi po objavljivanju odluke delegata MOK-a građani Čikaga počeli su da odlaze sa trga ispred zgrade Dejli centar.

Stotine razočaranih bilo je i ispred Kula Tokija, koje su bile osvetljene u bojama olimpijskog pokreta, ali slavlja, ipak, nije bilo.

Tokio je, doduše, imao i najmanju podršku svojih stanovnika među kojima je, prema anketama, samo 55 odsto bilo za organizaciju Igara.

Pogledajte još