5 neobičnih promena u našem telu posle raskida!

Oslabljeno srce i problemi s krvnim pritiskom
Prekid veze ili razvod za posledicu ima hroničan stres koji nastaje kada se javlja osećaj gubitka kontrole, a posledica je učestali osećaj straha i panike. Za razliku od akutnog stresa kada je naše telo izloženo povremenim navalama adrenalina, kod hroničnog se kontinuirano proizvodi kortizol, hormon stresa.

On naime utiče na svaku ćeliju u telu, a posebno za krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Nesanica
Visok nivo kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju, tu se javlja i fizički stres jer nakon prekida krevet više ne delimo s voljenom osobom na što telo reaguje nemirom koji ne dopušta odmor. Tad dolazi do najintezivnijeg stepena začaranog kruga u kojme stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

Probavne smetnje
Probavni sistem i organi za varenje su najskloniji promenama u funkciji nakon i najmanje količine stresa. Poznato je kako nervoza utiče na probavu, ali dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput žgaravice, zatvora, proliva.

Ako smo dugoročno uznemireni , naš nervni sistem nije u balansu pa dolazi do zatvora, nakupljanja otpadnih produkata u telu, a zatim do upalne reakcije u crevima, što onečišćuje krv i može dovesti do vrlo raznolikih simptoma.

Gojenje
Dugoročni stres povezan je sa nakupljanjem i zadržavanjem viška masnoće u području stomaka. Brojna su istraživanja pokazala da je visok nivo kortizola povezan s dodatnim trbušnim masnim naslagama pa čak i kod inače vitkih žena.

Stres podstiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama, sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoća, šećera i soli prouzrokuje gojenje i povećava nivo kortizola.

Pad imunološkog sistema
Negativne misli i emocije uzrokovane prekidom ostavljaju veliki trag na imunitetu, telo se naime okreće protiv samoga sebe. Učestali osećaj slabosti, prehlade i alergije javljaju se kao odgovor na oslabljeni imunološki sistem. Osim toga može doći i do autoimunih bolesti, posledica su im najčešće dugotrajni osećaj depresije, usamljenosti i socijalne izolacije.

Savet: Jedini lek koji pomaže nakon prekida veze, je suočavanje s vlastitim negativnim emocijama koje nikako ne bi smeli da ignorišemo. Fizičke i emocionalne efekte prekida veze umanjiće preoblikovanje loših misli i samokritičnosti u pozitivne misli koje će podstaknuti buđenje optimizma.

Zdrave navike poput vežbanja, prehrane bogate mineralima i vitaminima, adekvatan odmor uveliko će promeniti rad tela i stvoriti zaštitu od stresa.

Izvor: zadovoljna

Pogledajte još