Šešelja čuva 1.000 radikala, danas miting dobrodošlice

Skup je, kako kažu u SRS, uredno prijavljen policiji, a očekivanja su da će mu prisustvovati desetak hiljada ljudi iz raznih delova Srbije. U MUP-u su „Blicu“ kazali da će skup obezbeđivati „dovoljan broj“ policajaca, u skladu sa bezbednosnom procenom.

Članovima i simpatizerima stranke će se obratiti dva govornika - lider SRS Vojislav Šešelj i potpredsednik stranke Nemanja Šarović.

- Već od 10.30 sati počinje muzički program. Pevaće se kosovske i krajiške pesme, srpske narodne pesme... Nastupiće i reper Tasman koji je napravio jednu numeru posvećenu Vojislavu Šešelju i SRS - kaže Šarović.

On je rekao i da ne očekuje da će na današnjem skupu biti bilo kakvih incidenata, ali da su zakupili dežurstva dve ekipe Hitne pomoći.

Politički analitičari smatraju da povratak Vojislava Šešelja neće izazvati značajan potres na političkoj sceni Srbije. Donekle će podići rejting SRS i uticati na pad popularnosti SNS, a najveći gubitnici mogu biti male stranke poput DSS i Dveri.

- Povratak Šešelja je u svakom slučaju impuls i mobilizacija SRS i njenog glasačkog tela. Siguran sam da je radikale sada digao iznad cenzusa. Dugoročno, on ne može da svrgne sa vlasti SNS, ali može da uzme deo njihovih birača i deo zbunjenih glasača malih nacionalnih stranaka - kaže za “Blic” analitičar Cvijetin Milivojević.

On smatra da u svakom društvu, u svim državama EU, ima takvih političkih figura.

- Prosta matematika kaže da smo imali 12-13 odsto glasova za nacionalnu desnicu, ali koja nije bila objedinjena da bi ušla u parlament. Realno, taj prostor ide i na 20 odsto. Međutim, ovakav Šešelj, sa ovim vokabularom je lako štivo za vlast - zaključuje Milivojević.

Izvor: Blic

Pogledajte još