Naspavani ste, a i dalje vam se spava? Imamo rešenje za vas

Dešava vam se da vas konstantno prati osećaj umora, a prilično dosta vremena posvećujete snu. To može biti iz razloga što birate aktivnosti koje preterano stimulišu vaš centralni nervni sistem.

Naučnici objašnjavaju da odmor koji uključuje korišćenje elektronskih uređaja ne može se smatrati pravim odmorom. Prvenstveno zbog toga što te aktivnosti stimulišu vaš mozak, ali takođe i zbog toga što ti uređaji i te kako zrače, tako da vam samo crpe energiju.

Naš nervni sistem ima dva modela na kojima radi – aktivni i pasivni. Učestvujući u aktivnostima u kojima smo pod stresom, naše telo je preplavljeno hormonima poput kortizona i adrenalina. Prilikom izlaganja svetlosti, naš organizam gubi melatonin (hormon spavanja).

Raznorazne studije su pokazale da gledanje televizije i korišćenje elektronskih uređaja pre odlaska na spavanje rezultira lošim kvalitetom sna i buđenjem tokom noći.

Pored raznoraznih vidova prirodne relaksacije, naučnici posebno ističu meditaciju, poput sedenja u tišini, fokusirajući se na disanje nekoliko minuta. Neurolozi objašnjavaju da meditacija potpuno menja naš mozak, a snažnije i zdravije veze među našim neuronima znače veću otpornost na stres i mogućnost da "resetujemo" naš organizam.

Izvor: Klix.ba.

Pogledajte još