Očinstvo menja stanje muškog mozga

Kada muškarac upliva u očinske vode, beba postane deo njegovog života i nastaje potpuno drugačije ponašanje u kognitivnom i emocionalnom životu. Normalno je da trudnoća utiče na majčine hormone, ali je vrlo interesantno što ona slično utiče na telo muškarca.

On može osećati psihosomatske simptome, jer solidarno prolazi kroz razne faze sa suprugom. Raznorazne studije pokazuju da muškarac u ulozi roditelja raspolaže sa promenama estrogena, prolaktina, oksitocina i glukokortikoida. Hormon oksitocin jača vezu između bebe i oca, što se manifestuje kroz brigu o detetu, igranje i pričanje sa njim.

Očinstvo podrazumeva stvaranje novih neurona, pa mnoga istraživanja dokazuju da se na taj način obnavljaju izgubljeni nervi i stvaraju novi. Nove nervne ćelije brže rastu i poboljšavaju memoriju muškarca. Oduvek se govori o majčinskom instiktu i samo njene povezanosti sa svojim detetom, ali to se isto dešava i sa ocem. Iako je u medicini poznata majčinska postporodiljska depresija, muškarci takođe mogu osetiti mentalni umor i to od 3 do 6 meseci nakon dolaska deteta na svet.

Možda nisu svesni činjenice da su glava porodice, ali im se ta misao usađuje čim postanu očevi. Svaki njihov vid hedonizma prestaje i deca i porodica dolaze na prvo mesto i oni postaju njegova jedina obaveza.

izvor: Srbija danas

Pogledajte još