Uloženo tri miliona evra: Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Kladovu je pustio u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji, u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Solarna elektrana u selu Velesnica, u opštini Kladovo, smeštena je na 4,5 hektara zemljišta, a ukupna površina solarnih panela je 13.600 metara kvadratnih.

Lider u proizvodnji

Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a u pogon je pušten drugi blok elektrane, dok investitori najavljuju da će graditi još dva bloka, u koja će uložiti dodatnih tri miliona evra.

Antić je istakao da Kladovo posle najveće hidroelektrane „Đerdap“ dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije.

Budućnost

- Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora „Solaris enerdži“, kao i za celu Srbiju i energetski sistem zemlje - rekao je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije. Takođe, podsetio je na to da Srbija sad proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, a da ćemo do 2020. godine morati da dobijamo 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje. Ministar je još naglasio da su ovakvi projekti značajni za dostizanje tog cilja jer su obnovljivi izvori energije budućnost, te će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.