Marin Tudor / Recepti u prostoru od plastičnih kašičica

Od 17. novembra u Velikoj galeriji KC Grada moći ćete da zavirite u veoma mali svet Marina Tudora, glumca iz Splita. Taj mali svet satkan od plastike njemu je zapravo hobi već dugi niz godina, a pošto je u srži prenamena potrošnih predmeta od plastike- kašičica za jednokratnu upotrebu, ovaj hobi vuče sa sobom i reciklažu i vizuelnost, pa ga možemo podvesto pod eco crafts kategoriju, pošto ni autor ne voli nazivati svoj hobi umetnošću.

Tudoru je ovo prvo predstavljanje u Srbiji, a izložbe je imao već imao u Splitu i Dubrovniku- gde je izlagao u atrijumu pozorišta u kom je bio zaposlen.

Godine 1999. sedeći u jednom od splitskih kafića, Tudor je video kako njegova prijateljica od kašičice oblikuje puža, koristeći upaljač i oduševio se mogućnostima koje pruža ovaj gotovo beznačajni predmet. Tada i počinje stvaranje skulpturica, gde je prva minijatura čoveka na klupi. Od nje, pa do sada teme i motivi su se množili i razvijali, jer inspiracija Tudoru dolazi odasvud, ipak budući da je glumac najviše se interesuje za interakciju ljudi, tako da je to najčešća tema. Neki od radova svojom složenošću prevazilaze skulpturu i ulaze u polje instalacije, dok je izvedba vremenom dovedena do iznenađujući preciznosti i detalja. Zbog toga Tudoru pada na pamet da uvede atmosferu i stvori pozadinu, kada otkriva da se jedan njegov prijatelj bavi projekcijama na analognom, dijaprojektoru. Gradeći svoje projekcije pribegava često reciklaži, ali koristi razne stvari i teksture u ostvarivanju svoje zamisli, te stvaranju atmosfere svojim skulpturicama i pojačavanje sveukupnog utiska.

(old_image)

Kombinujući kreativno prevazilaženje dokolice- s obzirom da igra kašičicama za espreso nije neuobičajena pojava, koju je on podigao na ozbiljan nivo, a sa druge strane i reciklaže- život jedne kašičice je svega nekoliko minuta upotrebe, a onda odlaziu smeće, dok je Tudor reciklira na jedan vizuelno primamljiv način.

Njegove recepte u prostoru publika će moći da vidi do 23. novembra i naravno kupi, pošto je izložba prodajnog karaktera, a pripremamo i prateći program.

Pogledajte još