Viktorija: Od ružnih pačića sam pravila lepotice!

Taman što se julskom svirkom u „Olimp amfiteatru“ vratila na scenu posle višegodišnje pauze, rok pevačica Snežana Mišković, poznatija po imenu svoje nekadašnje grupe „Viktorija“, namerava da se poslednji put pokloni publici 18. novembra na oproštajnom koncertu u Sava centru. Beograd će biti prva stanica na turneji buntovne ledi iz osamdesetih, koja za „Novosti“ kaže da bi volela da obiđe sva mesta u bivšoj Jugoslaviji u kojima je svirala pre 25 godina. Posle toga će se povući u autorske vode.

- Organizacija koncerta me je toliko potrošila da se ne osećam više kao muzičar. Nemam čuvene menadžere iza sebe. Nikada ih nisam ni imala, a 20 godina pauze je dug period da bih mogla da uhvatim korak sa ljudima koji rade taj posao. Svi spremaju nešto spektakularno za Sava centar, ali kod mene je akcenat na muzici. Imaću savršeno ozvučenje i svetlo, a to je ono što je potrebno za rokenrol koncert.

POZNANSTVO SA ČOLOM
Viktorija, koja će dan posle beogradskog koncerta otići kod majke na toplu supicu, ističe da je Zdravka Čolića upoznala na koncertu u Kosovskoj Mitrovici. - Njegov tadašnji menadžer Velibor Džarovski bio je oženjen mojom komšinicom - kaže Viktorija. - Za mene je bilo normalno da se motam blizu Čolinog bekstejdža, da se slikam sa njim i uzmem autogram. Jednom sam mu šapnula: „Siđi u prvi red kada budeš pevao „Ona spava“, ja ću ti pevati tercu“. I on je to stvarno učinio! Posle toga nisam znala da nađem put do kuće. Brat mi je pretio da će to reći tati, jer je u to vreme rokenrol bio bauk. Ali, generalno roditelji nisu imali zamerke na moj profesionalni izbor, jer sam pošla pravim putem. Završila sam Ekonomski fakultet njima za ljubav.

* Niste uspeli da nađete sponzora?

- Ne brine me to što neko veruje u mene ili ne, već me nervira što naš narod ima običaj da kupuje karte uoči koncerta. Onda ste pod tenzijom,jer ne znate hoće li doći dovoljno ljudi da bar pokrijete troškove. To me dovodi u nedoumicu da kažem: „Čekaj, biće boljih dana, da se, ipak, organizujem sa sponzorima“. Rado bih koncert prolongirala za mart, da mogu tehnički to da izvedem, ali sada je kasno. Imam šest vokala i isto toliko svirača, a na sceni će se u jednom trenutku pojaviti i gudači. Pripremam i omaž „Askama“, biće malo fanka i soula u čast Dina Dvornika. Aca Lukas će zasvirati neke dobre stare stvari na klavijaturi, a možda otpevamo nešto i na bis.


* Pisalo se da Lukas neće biti vaš gost?

- To je izvučeno iz konteksta. Šalila sam se da sa njim nikada nisi načisto, jer sam čula da je zakazao neki rođendan. Aca može da vam peva šest sati, ako ga uhvatite. Biće i nekih trikova, ali ne toliko dobrih kao što je Goran Bregović znao da priredi publici.

* Kažu da ste od Bregovića preuzeli metode vođenja grupe, koji ste kasnije primenili na „Viktoriju“?

- Nisam bila strog šef. Aca Lukas je „nosio“ bend pet-šest godina, koliko sam aktivno radila. Gitarista i basista su pored njega mogli slobodno da zakasne. Njih dvojica su na proglašenju hita godine „Rat i mir“ u Novom Sadu, odsvirali svoje i otišli u publiku. Kada je trebalo da primimo nagradu, pored mene je bio samo Lukas. Sa njim sam mogla bez problema da održim ceo koncert. Ali sam prema ženama u „Askama“ bila stroga.

* Jesu li one bile teže za saradnju?

- Svaka je bila muzički obrazovana. Doduše, bilo je i ružnih pačića od kojih sam pravila lepotice. Nisu imale pojma ni šta je studio, niti su znale da se ponašaju na bini. Takve su se uglavnom dobro udale, a ove druge, poput Izolde Barudžije, ostale su u muzici.

* Kada ste se zaljubili u rokenrol?

- Do Kosovske Mitrovice, gde sam odrasla, nije dopirao pravi rokenrol, a „Pro arte“ i „Indeksi“ nisu mogli da se svrstaju u tu kategoriju. Sa pojavom „Dugmeta“ svi su se zaljubili u rokenrol. Oni su bili inicijalna kapisla za mnoge od nas da počnemo da se bavimo tom vrstom muzike. Zamislite kako sam se osećala kada sam sa njima pevala na turneji ili kada mi je Zdravko Čolić gostovao na koncertu 1992. u Sava centru, otpevavši sa mnom „Ljubav je samo reč“. Prvi put kada sam ga videla, nisam bila u stanju da sklopim rečenicu.

A ovako su izgledale i pevale čuvene "Aske"


Izvor: novosti.rs

Pogledajte još