Prva Rentakultura uspešno završena!

U posebno, za ovu priliku, dizajniranom prostoru bivšeg Eurosalona, u ulici Kralja Milana 1, u trajanju od 17:00 do ponoći, pred mnogobrojnom publikom, smenjivala su se najveća imena domaće kulturne scene.

Događaj je otvoren tribinom na temu “Treba li se prodati i kako?”, koju je vodila rediteljka Maja Uzelac. Njeni sagovornici bili su: reditelj Srđan Dragojević, scenarista i dramaturg, Dimitrije Vojnov, bivša direktorka Kulturnog centra Beograda – Mia David, reditelj Milutin Petrović, Maja Lalić ispred Mikser festivala, Jovan Jelovac ispred festivala Belgrade Design Week, glumac Goran Jevtić, operska pevačica Katarina Jovanović, Lola Joksimović, poznata kao dugogodišnji rukovodilac Kancelarije Tačka kulturnog kontakta i TV i radijska zvezda Luna Lu. Svi oni izneli su svoje stavove na temu iskustava iz struke, pokušali da osvetle fenomen dobijanja finansijske potpore za umetnost u Srbiji danas, odgovarali na pitanje da li se tokom “prodaje” mora izgubiti suština u epohi korpokratije, šta sve politika ima s tim, ko su pobednici, a ko gubitnici u ovom procesu… Tribina je trajala više o dva sata, uz žustru rasporavu sagovornika i burne reakcije iz publike.

Od 20-23h usledio je performans nazvan “Kulturni bordel”. Performeri su bili kulturni radnici iz različitih profesija, koji su sedeli u zasebnim separeima na prvom spratu Euroslaona, a posetioci su imali jedinstvenu priliku da za tarifu od 500 dinara “kupe” njihove usluge i provedu nasamo sa njima 5 minuta. Usluge su bile od saveta, do izvođenja monologa, svirke, plesa, recitovanja, pevanja.
Za prvo izdanje Rentaulture, u kulturnom bordelu smenjivala su se zvučna imena domaće kulturne scene: pisac Marko Vidojković, glumac Goran Jevtić, glumica Neda Arnerić, operska pevačica Katarina Jovanović, pevačica benda Lollobrigida – Ida Prester, glumac Sergej Trifunović,TV voditelj Zoran Kesić, muzičar Rambo Amadeus, spisateljica Ana Rodić, harfistkinja Milana Zarić, glumica Jelena Gavrilović, ballerina Sonja Vukićević, glumica Danica Maksimović, reditelj i muzičar Milutin Petrović i slikarka Jelena Jelača.

Posetiocima su se, kao u pravom bordelu, na ulazu obraćali Madam – Dragana Dobrić i Makro – Zla-Zla Vani Kopakabani.

Među gostima ovog doađaja mogao se primetiti veliki broj kulturnih radnika – glumaca, producenata, reditelja, menadžera, dizajnera, muzičara, glumaca..

Prva Rentakultura je izuzetno uspešno završena, a prostorom Eurosalona prošlo je preko 500 ljudi.
Prostor je obezbedio Poslovni prostor opštine Stari Grad u saradnji sa UK Parobrod, a projekat je podržala Erste banka, Jack Daniel’s, Red Bull i Aqua Gala.

Foto: Promo

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.