Džabe lažete: Ove stvari ginekolog lako otkriva!

SEKSUALNI ŽIVOT
Mnogi ne žele da govore o svojim seksualnim problemima ili zato što se stide ili misle da to nije bitna stvar o kojoj treba razgovarati sa lekarom. Ginekolozi mogu prepoznati suvoću vagine zahvaljujući variranju estrogena. Tkivo, koje je normalno tamno ružičaste boje i sjajno, izgleda bledo, gotovo belo i bez sjaja je.

PALPATORNI PREGLED
Tokom palpatornog pregleda iskusni ginekolog ponekad može da otkrije kada su mišići oslabili do tačke da osoba možda pati od proliva.

VAGINALNE INFEKCIJE
Sedamdeset odsto žena pokušava sama da izleči vaginalne infekcije pre nego što se obrati lekaru. Tada se ispostavi da uopšte nije reč o gljivičnoj infekciji, već o vaginozi koja ne reaguje na lekove koji se mogu uzeti bez recepta u apoteci.

RAZNA OBOLJENJA
Tokom godišnjeg pregleda lekar može proveriti i vulvu i zonu oko nje u potrazi za znacima melanoma ili potencijalno prekanceroznih promena na koži, koje često nemaju nikakve simptome.

ANOMALIJE
Samo lekar može da ustanovi razne anomalije ukoliko postoje i za koje je dobro znati da ima, pre nego što postanu problem, kao što je, na primer, uvećana materica ili niska bešika.

Izvor: Žena/kurir

Pogledajte još