7 saveta za borbu protiv glavobolja

Iako je zabeleženo preko 200 različitih vrsta glavobolja, koje se različito ispoljavaju i različito leče, postoji nekoliko univerzalnih saveta koji vam mogu pomoći u olakšavanju tegoba.

1. Probajte da izbegavate stres

Tenziona glavobolja, kao jedna od najčešćih, uzrokovana je hroničnim stresom. Zato se smejte, družite se, provodite vreme sa porodicom i prijateljima. Koliko god to nemoguće zvučalo, probajte da izađete iz ritma života koji vam nameće stres i da se što više opuštate.

2. Više se krećite
Lekari su skloni da fizičku aktivnost “prepisuju” kao univerzalni “lek” protiv mnogih zdravstvenih tegoba. I to nije bez razloga! Redovna fizička aktivnost oslobođa od stresa, popravlja raspolaženje, opušta mišiće i zaista je dobra prevencija za mnoge hronične bolove, pa i glavobolje.

3. Redovno spavajte

Dokazano je da neredovan ciklus spavanja može izazvati hronične glavobolje. Osim ritma, obratite pažnju i na dužinu spavanja. Interesantno je da glavobolje i druge zdravstvene tegobe može izazvati kako nedovoljna količina sna, tako i previše spavanja. Optimalno je spavati oko 7-8 časova dnevno, u pravilnim vremenskim intervalima.

4. Izbegavajte pušenje i alkohol
Samo jedna od negativnih posledica pušenja je i hipoksija, smanjena koncentracija kiseonika u organizmu. Hipoksija direktno uzrokuje i smanjen dotok kiseonika u mozak, što često može uzrokovati glavobolje. S druge strane, nakon konzumiranja alkohola, krvni sudovi u glavi se proširuju, što direktno uzrokuje glavobolju.

5. Oprezno sa kafom
Interesantno je da kafa, u zavisnosti od individualnih karakteristika čoveka, može biti “okidač” za neke glavobolje (migrena), ali i da iskustvo nekih pacijenata govori da kafom mogu prekinuti glavobolju, ili da se bol javlja ako ne popiju kafu u određeno vreme. Zato sami odredite količinu kafe koja vam najviše prija, ali nikako nemojte preterivati. Često konzumiranje većih količina kafe može dovesti do drugih zdravstvenih tegoba.

6. I lekovi mogu da pomognu
Ukoliko su glavobolje česte i jake, pa morate da uzimate lekove protiv bolova, uvek se opredelite za one medikamente koji se u svakoj apoteci mogu kupiti bez recepta. Ukoliko, pak, imate toliko jaku i čestu glavobolju da su vam lekovi potrebni često, svakodnevno, nemojte ih uzimati, nego se javite lekaru radi ispitivanja i propisivanja adekvatne terapije.

7. Proverite vid
Naprezanje zbog oslabljenog vida ponekad može biti uzrok glavobolje. Naime, vid uglavnom ne slabi odjednom, već postepeno, pa većina ljudi neko vreme i ne primeti da se izuzetno zamara tokom dužeg čitanja ili rada na računaru.

Lekaru se javite u sledećim slučajevima:
- Ako se naglo, iz “punog zdravlja”, javi jaka glavobolja
- Kada se određena, karakteristična glavobolja javi prvi put, naročito kod dece i starijih osoba
- Ako je glavobolja praćena drugim simptomima, kao što su slabost u ruci ili nozi, smetnje u govoru, dupli vid (duple slike), povišena temperatura itd.
- Kada se simptomi (karakteristike) glavobolje iznenada promene
- Kada promena životnog stila i uzimanje lekova protiv bolova ne daju rezultat

Izvor: Bol.rs

Pogledajte još