Srbija iz američke perspektive - NOVA KNJIGA: „Grumpy in Belgrade“

Nakon dvanaest godina života i rada u Beogradu, pisanja za razne srpske publikacije i internet stranice na engleskom jeziku, Kris Farmer je upravo objavio svoju prvu knjigu, „Grumpy in Belgrade“ (u slobodnom prevodu, “Mrgud u Beogradu”). Knjiga je zbirka njegovih zapažanja, stavova i često iznenađujućih iskustava.

Promocija će biti održana u sredu, 19. novembra od 18 do 20h u O.U.R. baru, Beogradska 71.

“Grumpy in Belgrade” dovodi u pitanje način na koji Beograđani vide sebe i sve ono što u svakodnevnom životu uzimaju zdravo za gotovo. Kroz veliku dozu humora, ironije i satire, „Grumpy in Belgrade“ može biti podjednako zanimljiv čitaocu koji se na stranicama ove knjige prvi put susreće sa Beogradom, kao i onima koji su u Beogradu proveli ceo svoj život.

Kris Farmer priča o svojim naporima da nauči srpski – i to ne samo jezik, već i način izražavanja, njemu neobičan i specifičan; o frustracijama sa kojima se susreće prilikom kupovine; kulturološkim razlikama, koje su uvek povod za smeh.

„Grumpy in Belgrade“ štampan je na engleskom i verovatno je prva knjiga na tom govornom području koja se na satiričan ali i iskren način bavi Beogradom i Beograđanima. Ovo nije turistički vodič ali ipak, na svoj svoj specifičan način daje uvid u svakodnevni život Beograđana. „Grumpy in Belgrade“ je već u prodaji u svim bolje snabdevenim knjižarama u gradu, kao i preko onlajn kataloga izdavačke kuće Komshe (www.komshe.com). Knjiga će uskoro će biti dostupna kupcima širom Evrope. Zvanična promocija održaće se u O.U.R. baru, Beogradska 71, u sredu, 19. Novembra, od 18 do 20h.

Kris Farmer došao je u Srbiju davne 2002. godine. Pre toga je živeo je u raznim zemljama, uključujući SAD, Saudijsku Arabiju, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku... Po dolasku u Beograd, počeo je da piše za nekadašnje časopise Belgrade New Times i Belgrade Life. U međuvremenu je pisao i za Politikinu rubriku „Pogledi sa strane“, za Objektiv, E-magazin, Blic Ženu, CorD, Privredni pregled, a na sajtu B92 od 2006. godine ima svoj blog.

Zahvaljujući njegovom pisanju dnevne novine Blic uvrstile su ga 2008. godine na listu 50 najmoćnijih stranaca u Srbiji.

Knjigu „Grumpy in Belgrade“ objavila je mala beogradska izdavačka kuća Komshe D.O.O. koja je ranija bila fokusirana na izdavanje turističkih vodiča koji su za cilj imali je da bolje upoznaju strance sa Srbijom i zemljama Balkana. Više informacija možete videti na veb stranici i praćenjem Komshe facebook grupe.

Pogledajte još