Indexi i prijatelji

Dvorana Sava centra je, posle dve godine, ponovo bila domaćin koncerta koji je okupio žive članove proslavljene grupe Indeksi i brojne pevačke zvezde sa prostora bivše Jugoslavije.

Beogradska publika je još jednom ukazala veliko poštovanje grupi čija karijera je trajala skoro četiri decenije, i koja je još davno ušla u udžbenik muzičkog za osnovce. Sala je bila krcata – popunjeni su bili čak i „stajaći kapaciteti“. Vizuelni aspekt događaja – logičan i očekivan, smenjivale su se slike iz raznih perioda stvaralaštva Indeksa uz, razumljivo, dominantnu pojavu Davorina Popovića.

„Glavnu rolu“ među gostima je odigrao Dado Topić – on je prvi i zapevao, i to čuvenu „Plimu“. Seid Memić Vajta je, kao i pre dve godine, odabrao „Pružam ruke“, a Ogi Radivojević, koji je ponovo bio voditelj, reprizirao je „Žute dunje“. Na bini su se smenjivali asovi – Aki Rahimovski, Bisera Veletanlić, pa nešto kasnije Masimo Savić, Kaliopi, a Goranu Karanu nije bilo teško da se uz štake popne na binu i u svom stilu, poletno otpeva „Sve ove godine“ i „Predaj se srce“. Osveženje je predstavljao Đulijano, kao i dve dame – dobro nam poznata Aleksandra Radović i Bosanka Irina Kapetanović, jedan od najboljih ženskih rok vokala na ovim prostorima. Nijedna bitna numera iz opusa velikog benda nije izostala, a ponovo se čulo kako pada „Sarajevska kiša“. Pesmu koju Davorin Popović nije stigao da snimi premijerno je 2007. izveo Tarik Filipović, sada je ta čast pripala Draganu Bjelogrliću.

Veliko finale, sa svim učesnicima na bini, obeležila je, kao i pre dve jeseni, „Svijet u kome živim“. Refren „Jedan čovjek i jedna žena...“ čuo se nebrojeno puta, mikrofon je išao iz ruke u ruku.

Indeksi su emocija, seta, nostalgija – šteta je što to koncerti ovakvog tipa ne pokazuju u punoj meri. Ponavlja se koncept koji je već viđen, pa sve počinje da liči na „putujući karavan“ koji, s vremena na vreme, promeni nekog glumca. Nejasno je i forsiranje Ogija Radivojevića kao voditelja. Multitalentovanom muzičaru je falila spontanost – mehanički je čitao tekst sa papira i to je zvučalo prilično bledo. Mnogo bi uspešnije bilo da se u toj ulozi našao, na primer, Vlada Džet ili neki drugi iskusni vuk za mikrofonom, a uz to i savremenik Indeksa.

Koncert u Sava centru je sniman najmodernijom HD tehnologijom, biće objavljen na DVD-u.

Milan Ćunković

Pogledajte još