Raša Popov: Uplašen sam, star, bojim se za svoju bezbednost

JAKO sam uplašen posle incidenta u kojem sam, gotovo opljačkan, od strane dece kojoj sam hteo da pomognem - kaže u svojoj ispovesti za „Novosti“ Raša Popov (81), književnik, dugogodišnji televizijski novinar, zvezda dečje televizijske emisije „Fore i fazoni“, dobitnik brojnih priznanja, među kojima je i nagrada „Večernjih novosti“.

- Star sam, živim sam, i bojim se za svoju bezbednost. Da mi je neko rekao da ću to doživeti, ne bih mu poverovao nikad.

Popov je detaljno ispričao šta mu se dogodilo krajem oktobra.

- Vraćao sam se kući oko 17.30 iz šetnje, kada su me u ulici, nedaleko od zgrade u kojoj živim na Paliluli, zaustavila trojica dečaka od desetak godina - priča čuveni novinar i književnik.

- Deca, kao mnoga druga koju srećemo na ulici, zatražila su da im dam novac. Bilo mi ih je žao i gurnuo sam ruku u džep, izvadio nešto sitnine i dao im.

Nesrećni čovek ni slutio nije šta ga tek čeka:

- Ušao sam u zgradu, ali su i dečaci krenuli za mnom. Ušao sam u lift, ali kad sam stigao na sprat na kojem živim, videh da su i oni tu. Verovatno su se popeli stepeništem. Nastavili su da budu navalentni i da mi i dalje traže novac. Međutim, oni su odbili metalni novac i tražili su da im dam papirne novčanice, što sam odbio.

Popov je, kako veli, tad već shvatio da može da ima problema sa maloletnicima. Zato je požurio da stigne do svog stana, otključa vrata i uđe unutra:

PROTIV BRAĆE 300 PRIJAVA

Policija je, posle nekoliko nedelja istrage, uspela da uđe u trag i otkrije dvojicu maloletnih prestupnika, koji su napali i opljačkali Rašu Popova, ali istovremeno i mnoge druge starce u Beogradu. Istragom je utvrđeno da je reč o braći I. N. (10) i J. N. (11), inače štićenicima Centra za socijalni rad u Beogradu. Za trećim, najstarijim napadačem, koji ima 12 godina, još se traga. I. N. i njegov brat J. N. imaju više od 300 prijava zbog razbojništva i krađa, a jedan starac je umro nakon što su ga, krajem septembra, bezobzirno pretukli i opljačkali.

- Nisu mi dali mira, stalno su mi bili za petama. Terao sam ih iz zgrade, ali oni su odbili da odu. Kad sam se, konačno, našao ispred vrata svog stana i otključao ih, jedan od dečaka, onaj najstariji, stavio je nogu na prag, očigledno pokušavajući da zajedno sa ostalima uđe unutra. Opet su tražili pare i ja sam im ponovo dao sitan novac. Onda je taj mališa pokušao da me odgurne, došlo je do komešanja... Srećom, nekako sam uspeo da ih se na tren oslobodim i pobegnem u stan.

Nezadovoljni, dečaci su počeli da lupaju na vrata u kojem živi Popov, da zvone, viču. Neko od komšija je to čuo i pozvao policiju. Maloletni napadači su pobegli iz zgrade, a Popov je dao izjavu policiji, koja je uspela da identifikuje male razbojnike.

- Strašno je ovo što mi se dogodilo! Najstrašnije je to što sam ceo život posvetio deci, a sada su me deca napala. Nekako sam preživeo sve ovo, nisam tučen, niti fizički povređen. Ali, zato sam još u šoku i velikom strahu, kako za svoj život, tako i za život drugih ljudi iz komšiluka, koji su stari kao i ja i koji su takođe bili žrtve istih maloletnih prestupnika - kaže Popov.

Pogledajte još