Mokranjčev jubilej u Beogradskoj filharmoniji

Vlada Kulenović

Mokranjcu u čast biće izvedeno delo akademika Dejana Despića "Počasnica Stevanu Mokranjcu" i Konjovićeva simfonija u c - molu u kojoj se nalaze neke od najlepših tema iz Mokranjčevih rukoveti. Čuvena pijanistkinja Elena Baškirova, prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom, a predstaviće se interpretacijom Šumanovog klavirskog koncerta, jednog od najlepših koncerata komponovanih za ovaj instrument.

Mokranjčev opus bio je inspiracija generacijama srpskih kompozitora sve do današnjih dana. Tako je nastala i Počasnica Stevanu Mokranjcu za gudački orkestar istaknutog srpskog kompozitora, ali i muzičkog pisca, teoretičara i pedagoga Dejana Despića. Kao svojevrstan omaž velikanu, autor je narodnu i Mokranjčevu tradiciju predstavio kroz instrumentalni žanr netipičan za Mokranjčevo stvaralaštvo pridodajući joj svoj umetnički senzibilitet.

Stvaralaštvo Petra Konjovića predstavljalo je logičan sled Mokranjčeve tradicije. Simfonija u c-molu, koju će izvesti Beogradska filharmonija po treći put u svojoj istoriji, upisana je u srpsku muzičku literature kao prva završena simfonija. Konjovićeva opčinjenost Mokranjčevim Rukovetima je u bila očigledna u ovom, kao i u mnogim drugim njegovim ostvarenjima.

U repertoaru pijanistkinje Elene Baškirove nalaze se dela iz klasičnog i romantičnog perioda, ali i muzika 20. veka. “Baškirova daje impresivan primer kao pijanistkinja koja elegantno oživljava svaki ton udahnjujući mu figurativni jezički izraz i životnu energiju“, pisao je Frankfurter algemajne cajtung o Eleni Baškirovoj, ćerci poznatog pijaniste Dmitrija Baškirova koga beogradska publika dobro poznaje.

Sledeći koncert iz Klasičnog ciklusa održaće se 5. decembra pod upravom dirigenta Alana Buribajeva.

Pogledajte još