Za NJIH nema zime: Znate li koji je posao najtraženiji i najplaćeniji u Srbiji?

Za posao ne treba da brinu ni IT menadžeri, stručnjaci za tehničku podršku i stručnjaci za bezbednost informacionih sistema, kao ni developeri

Programiranje će i 2015, treću godinu zaredom, biti najtraženija IT veština.

U vrhu liste traženih IT stručnjaka našli su se IT menadžeri, stručnjaci za tehničku podršku i stručnjaci za bezbednost informacionih sistema, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi www.computerworld.com.

Osim što na posao ne čekaju, ovi stručnjaci važe i za najbolje plaćene radnike, jer im prosečna plata neretko premašuje 90.000 dinara, gotovo dvostruko više od republičkog proseka.

- Za programere uvek ima posla. Neke kompanije imaju neprestano otvorene konkurse za ove pozicije. Najtraženiji su oni koji poznaju tehnologije i programske jezike trenutno aktuelne na tržištu. U Srbiji su to na prvom mestu Java, PHP, C#, C++. Oni koji imaju ovakva znanja dobijaju ponude u više kompanija istovremeno - kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAkademija.

Veliko iznenađenje na ovogodišnjoj listi najtraženijih IT veština su veb-developeri. Prošle godine nisu ni bili rangirani, a ove su zauzeli visoko peto mesto. Bave se razvojem veb-sajtova i aplikacija, a najčešće koriste programski jezik PHP, koji su srpski poslodavci prethodne godine najviše tražili.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.