Sprečite na vreme: Sasvim neočekivani uzroci glavobolje

Okidač: Pametni telefon
Imate li mobilni telefon na kome se možete pisati, surfovati, igrati igrice? Puno je to pređenih kilometara za vaše prste, naročito palčeve. Ljekari sve češće otkrivaju artritis u zoni palca kod pacijenata mlađih od 30 godina.

Rešenje: Ako počnete da osećate bol u palčevima prestanite stalno da kuckate. Ako je bol trajan, obratite se doktoru.

Okidač: Novčanik
Novčanik u zadnjem džepu pantalona može da izazove bol u leđima i guzi, pa čak i sevajuću bol niz nogu. Novčanik u zadnjem džepu može da direktno pritiska živac, iritirajući ga iz dana u dan. Ako je novčanik uz to i debeo, može vas prisiliti da lagano krivite kičmu.

Rešenje: Izvadite novčanik iz džepa prije nego što sednete.

Okidač: Vožnja
Mnogi ljudi u kolima sede u nepravilnom položaju. Ako je sedište predaleko bićete pogrbljeni i povijaćete vrat da biste držali volan. Takav položaj izaziva bol u vratu.

Rešenje: Podesite sjedište u uspravan položaj u kom ćete lako držati i okretati volan. Ruke treba da budu blago savijene i opuštene.

Okidač: Izležavanje pred televizorom
Čak i odmaranje može biti uzrok bola. Ako često ležite na kauču glavom okrenuti prema televizoru, znači da zauzimate položaj idealan za pojavu bolova u vratu, posebno ako u tom položaju i zaspite.

Rešenje: Zauzmite pravilan položaj i kad se opuštate. Sedite uspravno na kauču i pripazite da ekran televizora nije previsoko ili prenisko u odnosu na liniju vašeg pogleda.

Okidač: Vaša frizura
Čvrsto povezan "konjski rep" može da bude okidač za glavobolju, posebno ako ste joj skloni. Neke osobe koje pate od migrena posebno su osjetljive na teške kape, trake oko glave, kose upletene u pletenice.

Rešenje: Ne zatežite kosu.

Okidač: Navike spavanja
Ako se svako jutro budite u bolovima, dobro razmislite u kom položaju spavate. Osobe koje spavaju na stomaku mogu da istegnu vrat, a oni koji satima spavaju na boku, s rukom ispod glave, mogu opteretiti i istegnuti rame.

Rešenje: Najsigurniji položaj za spavanje je na leđima ili na boku, ali s rukom ispod nivoa ramena.

Okidač: Laptop
Ako često nosite laptop vjerovatno ćete naprezati neki dio tijela. Ako ga nosite u ruci, opteretićete podlakticu što dovodi do razvoja tzv. teniskog lakta. Torba koju nosite preko jednog ramena može da izazove bolove u leđima i ramenu.

Rješenje: Ako ne možete bez prenosnog računara, nabavite kofer na točkiće ili potražite najlakši model.

Okidač: Sir
Ljubitelji sira, obratite pažnju – vaša omiljena hrana može da bude uzrok glavobolja. Stari sirevi, tj. oni koji dugo sazrijevaju, kao što su brie, cheddar, feta, mozzarella ili parmezan, sadrže tiramin, molekul koji može da izazove glavobolju, osip… Tiramin je prisutan i u nekim mesnim prerađevinama i nekim pićima.

Rešenje: Vodite dnevnik ishrane da biste lakše otkrili vezu između onoga što ste pojeli i glavobolja. Tako ćete saznati koje namirnice treba da izbjegavate.

Okidač: Radno mesto
Ako satima sedite za radnim stolom, dobro razmislite o položaju tijela. Loše pozicioniran sto tjeraće vas da se pogrbite, istežete vrat i leđa. Previsoko ili prenisko postavljen ekran je napor za vrat.

Rešenje: Namjestite monitor tako da je gornja ivica ekrana u nivou vaših očiju. Sto namestite tako da sedite uspravno sa stopalima na podu. Ako je potrebno, poduprite donji deo leđa jastukom.

Okidač: Vaša beba
Jednostavna radnja, kao što je podizanje novorođenčeta iz kreveca više puta dnevno, može dovesti do De Quervainova tenosinovitisa, upalne bolesti tetiva nekih mišića podlaktice i šake. Nastaje zbog stalnog ponavljanja opterećujućih pokreta, a za nju su karakteristični bolovi i oticanje ručnih zglobova i palaca.

Rešenje: Podižite dete bez naprezanja ručnih zglobova – spustite stranu kreveta, stavite ruke ispod bebinih leđa i guze i podignite dijete koristeći snažnije mišiće ruku.

Okidač: Snažni mirisi
Doktori ne znaju zašto, ali snažni mirisi su okidač za migrenu. To uključuje odbojne mirise, kao što su miris boje ili dima, ali i cvijetni ili miris parfema.

Rešenje: Ustanovite koji vam mirisi pojačavaju glavobolju i izbegavajte ih.

Okidač: Škrgutanje zubima
Bolna vilica u kombinaciji s tupom glavoboljom može značiti da u snu škrgućete zubima ili da ih prejako stiskate. Ako često škrgućete, bol vam nije jedina briga – time možete oštetiti zube, čeljust, čak i sluh.

Rešenje: Posjetite zubara – zubi se mogu zaštititi posebnim štitnicima.

Izvor: Žena.rs/Bportal.ba

Pogledajte još