Neobični simptomi koji nisu opasni

Međutim, ne mora baš svaki simptom da ukazuje na neki ozbiljan problem. Navodimo one koji se najčešće javljaju i objašnjavamo šta se krije iza njih.

ISPUCANI UGLOVI USANA
Simptom
Koža u uglovima vaših usana je suva, a dešava se i da popuca. Sitne pukotine se jedva vide, ali izazivaju bol.

Najčešći uzrok
Pomenuti simptom ukazuje na nedostatak gvožđa ili vitamina grupe B, koji su veoma važni za kožu. Ishrana bogata gvožđem i B vitaminima (meso, riba, integralne žitarice, zeleno povrće, jaja, mleko i mlečni proizvodi) pomoći će vam da se izborite sa ovim problemom.

ČVORIĆ NA ZGLOBU ŠAKE
Simptom
Na zglobu šake se pojavio čvorić, koji može biti bolan na pritisak. Ako tom rukom mnogo radite, čvorić može i da otekne.

Najčešći uzrok
Uglavnom je reč o tzv. ganglionu, to jest nekancerogenoj vodenoj cisti u zglobnoj kapsuli ili omotaču tetiva. Trećina gangliona nestane sama od sebe, ali je važno da ne izlažete šaku prevelikom naporu. Ako vam cista smeta i boli i u mirovanju, postoji mogućnost uklanjanja hirurškom intervencijom.

HRAPAV ILI PROMUKAO GLAS

Simptom
Odjednom kao da gubite glas. On postaje promukao i pri govoru morate da se naprežete. Sve ovo je često praćeno osećajem suvoće u grlu.

Najčešći uzrok
Mnogi od nas su skloni da govore preglasno. Međutim, i prigušen glas, pa čak i šaputanje, uzrokuju naprezanje glasnih žica koje više ne vibriraju kako treba. I prehlada može da bude uzrok. Savet: pričajte malo manje, ne šapućite, pijte veće količine biljnih čajeva. Ako pro­­muklost potraje duže od dve nedelje, javite se lekaru.

TAČKICE PRED OČIMA
Simptom
Male crne tačke ili „muši­ce“ prekrivaju vaše vidno po­­lje. Teško vam je da ustanovite da li je reč o stranom te­­lu u oku ili o simptomu stresa.

Najčešći uzrok
Opisani simptom je u većini slučajeva posledica preteranog naprezanja očnih nerava. Naročito jarka sunčeva svetlost i dugo zurenje u ekran kompjutera uzrokuje pojavu tačkica kojih zapravo nema.

MODRICE

Simptom
Ne možete da se setite da ste se udarili, a na koži vam se opet pojavila modrica, koja može da bude i bolna.

Najčešći uzrok
I najblaži pritisak može da povredi mali krvni sud neposredno ispod kože. „Žrtve“ su uglavnom oso­be sa slabim vezivnim tkivom koje ne amortizuje udarac kako treba. Specijalne masti ili oblozi sa tinkturom arnike ublažiće modrice.

Izvor: Blic

Pogledajte još