Šta orgazmi govore o vašoj vezi

U nedavnoj studiji, istraživači su okupili 85 parova u starosnoj dobi od 20 do 40 godina. Svi parovi žive zajedno i u vezama su u proseku 5,4 godine. Oba partnera su odvojeno odgovarala na pitanja o nivou zadvoljstva i sreće u vezi sa seksualnim životom. Istraživač je zanimalo koliko partner razume njihovu seksualnost i šta je to tipično što čini među čaršavima. Ispitanici su takođe i izneli detalje nedavnih dešavanja u svom seksualnom životu i koliko su uspešni u postizanju orgazma.

Ispostavilo se da je više seksa - i više orgazma – krucijalno za zadovoljstvo u vezi. Načnici su otkrili da je zadovoljstvo žene u vezi povezano sa većim brojem vaginalnih orgazmima, a manjim brojem seansi samozadovoljavanja. Plus, seksualna kompatibilnost za oba partnera, bila je povezana sa učestalijim odnosima i češćim orgazmima. Čak je i muško zadovoljstvo veće kada su njihove partnerke doživele orgazam.

U osnovi, ženski orgazam je veoma bitan kada je reč o osećaju zadovoljstva i sreće u vezi, ali i seksualne kompatibilnosti – i za žene i za muškarce.

Ali postoji veliki propust u ovom istraživanju. Ovi nalazi su korelacioni, tako da mogu da se kreću u oba pravca. A to je, da je da više orgazama može da vodi u srećnu vezu, ili da srećna veza može da proizvede više orgazama. Slično, muškarci mogu biti seksualno zadovoljniji kada njihova partnerka doživi orgazam, ali i oni mogu da se fokusiraju na zadovoljstvo partnera kada su oni seksualno zadovoljni.

Veoma je važno ne donositi nagle zaključje iz ovog istraživanja, ali jedna stvar je prilično jasna: Seksualno zadovoljstvo i zadovoljstvo u vezi idu ruku pod ruku. Zato razmotrite još jedan razlog da pomerite fokus na intimnost, to može biti jedan od razloga za večerašnji savršen seks.

Izvor: Cosmopolitan

Pogledajte još