Slovenci ubili JEDNOROGA?

U pitanju je redak deformitet roga, verovatno uzrokovan povredom na početku razvoja rogova. Takve povrede su uobičajene kod jelena i često dovode do abnormalnosti u njihovom obliku.

Ovaj deformitet je, međutim, toliko neobičan da je slovenački naučnik Boštjan Pokorni, koji je verifikovao autentičnost životinje, rekao da nikada nije video nešto tome slično u prirodi.

“Kod ove vrste rogovi rastu samo kod mužjaka, koji imaju dva roga i sa obično simetričnom strukturom kostiju, koje izrastaju iz rožišta, odnosno iz koštanih izraslina na lobanji. Međutim, u ovom veoma neobičnom i zanimljivom slučaju, oba rožišta, koja bi trebalo das u odvojena, srasla su zajedno u jedno veliko rožište”, naveo je u imejlu Pokorni, pomoćnik direktora istraživačkog institute ERICo Velenje.

Lovac koji je ubio “jednoroga” odabrao je ovu srnu zbog njenih poodmaklih godina starosti i zato što je imala jedan rog.

Jelen može da izgubi rog na bezbroj načina, a preostali rog se zove “šiljak”, međutim Pokorni kaže da lovac iz daljine nije mogao da zna da životinja ima redak deformitet a ne “šiljak”.

Pokorni smatra da srnju ova abnormalnost nije ometala u normalnom životu – kao prvo, činjenica da je zašla u poodmaklo doba života i njena težina koja je bila iznad proseka kad je ubijena.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još