Mićunović: Koncepcijski razlaz DS-a i DSS-a

BEOGRAD, 4. oktobra 2009. (Beta) - Funkcioner Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović ocenio je da je koncepcijski razlaz DS-a i Demokratske stranke Srbije (DSS) doprineo da se ne ostvare ciljevi i nade "5. oktobra", devet godina nakon demonstracija u Beogradu kojima je srušen režim Slobodana Miloševića.

"Upravo je sudar između onih koji su želeli brze reforme i veću otvorenost prema svetu i onih koji su težili kontinuitetu institucija i nekoj vrsti restauracije, bio najveći razlog zašto se nisu ostvarili svi ciljevi 5. oktobra", kazao je Mićunović u intervjuu za Večernje novosti od ponedeljka.

Prema njegovoj oceni, Srbija nije uspela da "očisti" bezbednosni sektor, niti da brzo obavi reformu pravosuđa.

"Tajne službe su sklonile tajne dokumente, sakrile mnoge tragove i onemogućile pravu reviziju. Našem neuspehu doprinelo je i ubistvo premijera (Zorana) Đinđića usred dvorišta Vlade. Zatim, sprege kriminalnih grupa i nekih privrednika, kao i građanska nesigurnost, od čega nismo imuni ni danas", naveo je Mićunović.

Odrovarajući na pitanje kako komentariše to da su nekadašnji "ljuti protivnici" danas bliži nego petooktobarski saveznici, on je rekao da je reč o "paradoksu koalicione vlade".

"U koaliciju ulazite iz neophodnosti da vlada funkcioniše. Ali, događaju se i evolucije kod političkih protivnika, pogotovo kada se partije podmlađuju. Ako novi ljudi ne zastupaju stavove koji su vas nekada razdvajali, onda politički možete sarađivati. To ne znači da delite sve vrednosti", zaključio je Mićunović.

Pogledajte još