Kako se zakuvalo u Mikser House-u?

Za devedesetak gostiju koji su se odlučili na ovo uzbudljivo iskustvo bio je to doživljaj o kome će sigurno još dugo pričati, a svi oni koji su ga propustili imaju puno pravo da budu ljubomorni. A šta se zapravo desavalo…

U Mikser Houseu u Savamali je Tom Gretić, kuvarska zvezda i sigurno najbolji kuvar iz Hrvatske i regiona, sa svojim timom i ekipom iz Miksera osmislio večeru po ugledu na klasična dela pozorišne umetnosti, prigodno podeljenu u tri Čina: Raj, Čistilište i Pakao.

Jednostavna postavka sa tri dugačka stola i brojni gosti koji su uživali u jedinstvenim zalogajima od vrhunskih namirnica, pripremljenih na vrhunski način. Svega je tu bilo, od Jakobovih kapica, preko brancina, paumflajha mangulice do krvavica, telećeg srca i čokoladnog suflea…

Uzbuđenje gostiju je počelo već sa prvom čašom šampanjca Veuve Cliqot, koji je poslužen kao piće dobrodošlice i pratio prva dva jela, koja su već najavila da će veče biti puno spektakularnih senzacija za nepce…

(old_image)

Zanimljivi spojevi vrhunskih riba, škampa i mesa sinhronizovani sa Fracuskim šampanjcem, vinima iz Srbije i Istre. Potpuno neočekivan doživljaj predstavljao je spoj tempure od škampa i Belo Brdo Chardonnay - kakav ples na nepcu Islandskih skampa i vina iz Vojvodine, a bilo je toga još… Bruno Trapan, istarski vinar, tokom večere je prikazao svoju retrospektivu “the best of Trapan winery”: penušavac Che, odležala Malvazija Uroboros i nezamenjljiva Nigra Virgo Revolution.

Zaista 7 sati spektakla, tokom koga je muzički program pratio promenu scene. Klasični duet je svirao tokom rajskog čina, čistilište je bilo obojeno muzikom blues tria u sastavu Katarina Kačunković, Vuk Bradić i Nenad Zlatanović aka Mr. Schwager. Ova spektakularna ritam i bluz svirka pripremila je teren za pakao koji su zakuvali DJ-evi.

(old_image)

Vrhunac čistilišta bila je kafa poslužena na jedinstven način - hladni espresso od kenijske arabike u špricu i smrznuto reducirano bademovo mleko posluženo u kesici, autorsko delo rad Nik Orossija iz Zagrebačkog Ellis Kafea. Nik je najuticajniji barista i pržioničar kafe u regionu, a u proteklih par godina neke od najboljih kafeterija u Beogradu su nastale pod njegovim uticajem.

Treći čin, pakao, počinje krvavicom i telećim srcem, a završava desertom – čokoladnim sufleom i čokoladnim musom, pre čijeg služenja je svim gostima stavljen povez preko očiju. Posle 7 sati jela i vina, morali smo da se malo fokusiramo i eliminišemo sve ostale uticaje na čula.

(old_image)

Moglo bi o tome još mnogo da se piše, ali ako jednom rečju treba da opišemo ovaj događaj onda je to – spektakl. Bravo za Mikser House koji je potvrdio da menja kulturni život u Beogradu na svim poljima, a zadali su jos jedan domaći zadatak Beogradu, gradskoj publici i Beogradskim restoranima.

Posebno veliko hvala Tomu Gretiću i ekipi koja je sve ovo kreirala. Zamislite samo kada su bili ovako dobri u gostima, kakvi li su na domaćem terenu. Istra, Rovinj, hotel Monte Mullini, kada vas put nanese, tamo ćete tek videti šta je spektakl… Ili bar svratite do Nika u Ellis kafe na Britancu u Zagrebu, i osetite čaroliju u šoljici kafe.

Zdravko Brkić

Pogledajte još