5 načina da prepoznate neudoban model štikli

Naučite kako da prepoznate i izbegnete neudobnu štiklu.

Pazite na kalup

Brojni proizvođači koji u izradi cipela koriste jeftinije materijale pomoću tvrdo nameštene obloge pozicionirane iznad pete postižu, na oko, elegantan i čvrst oblik. Naime upravo su takve tvrde obloge uzroci žuljeva, zato prilikom odabira novih štikli pazite na materijal od kojeg su izrađene i izbegavajte sintetičke materijale, jer se samo prava koža nakon nekoliko nošenja oblikuje po stopalu.

Kupovinu štikli pomerite za kraj dana

Poznato je svima kako se stopalo tokom dana širi, naravno zbog napora kojem je izloženo bez obzira da li ste stajali ili sedeli. Zato je najpametnije da nove štikle isprobate uveče, jer jedino na ovaj način možete imati realan osećaj za broj i model koji vašem stopalu odgovara.

Izbegnite cipele sa lošim balansom štikle

Cipele koje uzrokuju bol u pregibu ili svodu stopala, možete primetiti ukoliko je sredina štikle previše izdignuta prema peti i ne pruža dovoljnu potporu sredini stopala. Naime težina tela ne može da se ravnomerno rasporedi, pa sav bol pada na prste. Rešenje su potpetice do osam centimetara ili ipak cipele sa punom petom koje mogu biti vrlo elegantne.

Odustanite od klimavih potpetica

Čvrstu štiklu, koja petu drži na mestu nažalost nemaju sve cipele. Zato pre nego što se odlučite na kupovinu, prošetajte se u novom modelu kako biste se uverili da se peta ne pomera iz centra. Naime, ukoliko stopalo nema čvrstu potporu postaje nestabilno i 'šeta', što uzrokuje žuljeve i bol u peti.

Testirajte veličinu pomoću prsta

Premale štikle brojne žene kupuju u nadi kako će se s vremenom razvući, ali najčešće takvima nema spasa. Prilikom isprobavanja, bolnu grešku možete izbeći ako jednostavno stavite prst između vaše pete i cipele, jer je taj slobodan prostor neophodan za slobodno kretanje stopala.

Zadovoljna.hr/Nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.