Trljate oči, čačkate nos - a niste ni svesni pretnji po zdravlje!

Trljate oči
Zahvaljujući zagađenju, ali i starim navikama, često bez razmišljanja čvrsto trljamo oči. Neprestano trljanje može oštetiti živce, te prouzrokovati pojavu suza, pa čak i oštećenje mrežnjače. Ako nosite kontaktna sočiva morate biti posebno oprezni koliko ćete čvrst pritisak upotrebiti prilikom njihovog skidanja.

Ne odgovarate na poziv svoje bešike

Često nam se dogodi da ne možemo drugačije nego da moramo malo da se "stisnemo" do odlaska u wc. Kad to uradite, stvara se pritisak u vašoj bešici i bubrezima. Ne samo da je ovo izuzetno neprijatan osećaj, nego može uzrokovati i infekcije.

Čačkate nos

Uz to što ćete zgroziti sve oko vas, čačkanje nosa može zadati probleme i vama lično. Kad to radite možete napraviti male ogrebotine u unutrašnjosti nosa, koje se mogu inficirati i zbog kojih ćete na kraju prilično patiti. Ako ste pri ovim radovima malo 'žešći', možete slučajno čak i pocepati nazalni septum koji odvaja nozdrve.

Ne "puštate vetar" kad morate

U zatvorenom prostoru, kad se pribojavate da biste mogli biti glasni ili da će drugi znati da ste vi prdnuli, vrlo je lako odlučiti da jedan prdež nije vredan sramoćenja. No zadržavanje vetrova povećava pritisak u crevima, što rezultira trbušnim problemima i abdominalnim bolovima.

Cedite bubuljice

Znamo da ružno izgledaju i da vas mame da ih "operišete". Bubuljice su često rezultat nakupljene nečistoće i bakterija na koži, a njihovim istiskivanjem samo ćete pogoršati stvari jer ćete ustvari samo gurnuti natrag većinu te prljavštine natrag u kožu. Istiskivanje bubljica takođe će ostaviti ružne tragove kojih se nećete moći rešiti, pa bolje da se ni ne igrate s njima.

Nadlanu / izvor:portaloko

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.