Zarobljeni u svojoj koži: Ovako izgleda put do promene pola u Srbiji

A sad, iskreno recite, koliko puta ste pomislili da su "besni" ili "bolesni", pa da zbog toga žele da promene pol? U svetu ne toliko, ali kod nas kad se progovori o promeni pola mnogi nemaju razumevanja i možete čuti samo osude i mržnju prema ljudima koji imaju ovaj problem.

Upravo zvog predrasuda, mnogi nastavljaju da žive u koži koju ne osećaju kao svoju. Ono što ih najviše pogađa je nedostatak razumevanja najbližih.

"Kad se nađete u toj situaciji, dobrodošla je i podrška ulične mačke!" kaže Aleksandra, nekada Aleksandar Smolčić, maneken.

Potreba ili hir?

Ako neko želi da promeni pol i od te ideje ne odustaje, to znači da ima ozbiljan zdravstveni problem, na koji, sa krajnjom ozbiljnošću treba da gleda i blisko okruženje pacijenta, ali i lekari.

Svetska statistika pokazuje da na 100.000 stanovnika, između dve i četiri osobe promene pol. U Srbiji se promena pola operativnim putem radi već dve decenije. Procenjuje se da je dosad operisano više od 130 građana Srbije i stotinak stranih državljana.

Ko radi operacije promene pola u Srbiji?
Nekada se operacija promene pola vršila u GAK "Narodni front" koja je bila svetski poznata po stručnosti u ovom polju, međutim, iz ove institucije nam kažu da se ona odnedavno više ne obavlja kod njih, a ni u jednoj drugoj državnoj instituciji. Ljudi su iz celog sveta dolazili u Beograd radi ove operacije, međutim, koliko smo mi uspeli da saznamo, ona se trenutno vrši samo u privatnoj Specijalnoj bolnici za plastičnu hirurgiju "STMEDICA".

Čak i tim koji je zadužen za lečenje provede godinu dana ubeđujući pacijenta da odustane

U lečenju učestvuje čitav tim: endokrinolog, urolog, ginekolog, plastični hirurg, pedijatar i psihijatar. Za uspešan ishod lečenja svi stručnjaci podjednako su važni, s tim što psihijatar provodi najviše vremena sa pacijentom. On je taj koji daje konačni sud i procenjuje da li postoje opravdani razlozi za promenu pola ili je možda reč o osobi koja pati od drugih psihičkih problema. U svakom slučaju, psihijatar u samom startu insistira da takva osoba o svojim željama obavesti roditelje i najbližu rodbinu, sa ciljem da ga oni od takve ideje odvrate.

(old_image)

"Proces ovakvih razgovora i ubeđivanja traje godinu dana, a pacijent i psihijatar se sreću jednom nedeljno" - kaže profesor Miroslav Đorđević za portal Nadlanu.

CENA Operacija promene pola košta oko 300.000 dinara, od čega jednu trećinu plaća pacijent, a dve trećine Republički Fond za Zdravstveno Osiguranje.

Svaki put pacijentu se govori o kakvoj je operaciji reč, objašnjava mu se da je u pitanju drastičan zahvat iz kojeg povratka u prvobitno stanje nema, kao i da će posle njega biti potpuno drugačija osoba. Ukazuje mu se na sve aspekte kako bi imao vremena da dobro razmisli i eventualno odustane.

Zašto se svi trude da odgovore osobu koja se odluči na operaciju?

Sam proces promene pola je relativno jednostavan. Endokrinolog prepisuje šestomesečnu hormonsku terapiju suprotnog pola, a onda kada se to završi, pacijent se javlja hirurzima. Operativni zahvat se radi odjednom, u pitanju je operacija koja traje između 5 i 10 sati, ali nakon toga nema povratka.

Nemojte potiskivati stanje: Roditelji mogu da primete da im je dete "rođeno u pogrešnoj koži" još u najranijem detinjstvu. U tim slučajevima se preporučuje da se kod psihijatra krene već sa 15 godina.

Najveći problemi: Podsmeh i mržnja
Često predmet podsmeha, čak i tamo gde ne bi trebalo. Ukoliko žive u zaostaloj sredini mnogi i ne pokušavaju da ukažu na svoj problem, već trpe i ćute kako ne bi trpeli osudu i bili izopšteni iz okruženja. Uglavnom, ne smeju ni da pomenu da se u sopstvenoj koži ne osećaju dobro, oduzimajući sebi mogućnost da žive onako kako im priroda nalaže.

Maja je proživljavala pakao pre promene

Mogu samo da zahvalim profesoru Đorđeviću, profesoru Peroviću i profesorki Vujović, što su mi promenili pol pre 15 godina i time mi spasli i podarili život! Sa današnjim danom su mi ne samo produžili život bar 15 godina, već su mi omogućili da započnem život oslobođen beskrajne bede i muke, da mi se usahnula duša na ivici samoubistva oporavi. Pohvaljujem činjenicu da profesor ističe da se tu radi o teškoj bolesti, to jeste istina.

Velika je, međutim, šteta što nema dovoljnog zdravstvenog prosvećivanja javnosti u vezi sa orijentacijom osoba koje promene pol, jer tu vladaju ozbiljne zablude. Mnogim muškarcima je ostavljeno da sami shvate da mnoge devojke i žene koje su promenile pol su okrenute isključivo heteroseksualnim muškarcima, i još bitnije, da je ta privlačnost obostrana. Upravo to ja doživljavam već 15 godina sa svojim momcima, prilikom upoznavanja i započinjanja veze.
Svim osobama sa istom dijagnozom želim svu sreću i pristupačno i uspešno lečenje, a stručnjacima hvala još bezbroj puta!

Pogledajte još