Okolnost

"Izložba je koncipirana tako da je prateći je iz dela u delo moguće sagledati markantne, inspirativne i kritički utemeljene umetničke pojave i pozicije u Srbiji u ovom trenutku." 

Jubilarni 50. oktobarski salon, nosi naslov "Okolnost", i otvoren je u petak, 2. oktobra u Muzeju "25. maj", uz dodelu nagrada i svečani koktel. Prostori koji su uključeni u prezentovanje ideja salona su još i Likovna galerija KCB i Galerija "Artget" KCB, Centar za kulturnu dekontaminaciju, prostor Garaže u Masarikovoj (na kojoj je bio održan prvi "Oktobarac"), gradski prostori – tramvaj 10 i trolejbus 41 i televizijski prostori – RTS 2 i TV Foks. Izložba traje do 5. novembra 2009. godine 

Branislava Anđelković kao umetnički direktor se ove godine fokusirala na manji broj umetnika čije delo možemo sagledati u „Okolnostima“ ovogodišnjeg „Oktobarca“: Fil Kolins (Engleska), Miljenko Dereta, Biljana Đurđević, Uroš Đurić, Bojan Fajfrić, Živko Grozdanić, Ivan Grubanov, Jamesdin, Žolt Kovač, Marko Lulić, Zoran Naskovski, Predrag Nešković, Vladimir Nikolić, Oleg Novković, Darinka Pop-Mitić, Branimir Stojanović, Zoran Todorović, Raša Todosijević i Katarina Zdjelar.

Nosioci i akteri ovogodišnjeg salona su autori koji žive i rade u Srbiji ali su prisutni i na međunarodnoj sceni predstavljajući model umetnika sa ovih prostora kao međunarodnog aktera, oni kreiraju inicijative i intervencije na osnovu lokalnih iskustava a u okvirima trendova svetske scene i referentnih umetničkih tradicija.

Samo otvaranje u prisustvu velikog broja umetnika i širokog kruga umetničkih radnika i poslenika je u stvari kao još jedan dobro osmišljen i sasvim uklopljen sastavni deo postavke u vidu velikog video bima na samom ulazu u muzej na kom je publika mogla pratiti sve značajne informacije o salonu. Izložbu prate katalog i vodič u kojima je svaki umetnik celovito prikazan kroz kompleksnost svoje umetničke, intelektualne i etičke pozicije, a u okviru same manifestacije biće organizovani i prateći programi koji obuhvataju serije razgovora, stručnih vođenja i umetničkih prezentacija.

Žiri 50. oktobarskog salona u sastavu: predsednica Marija Hlavajova (Maria Hlavayova), dr Čarls Merveder (Charles Merewether) i Stevan Vuković jednoglasno je odlučio da tri ravnoprvane nagrade, svaka u iznosu od 2.500 eura u dinarskoj protivrednosti, dodeli umetnicima Katarini Zdjelar, Darinki Pop-Mitić i Raši Todosijeviću.

Nagrada Kulturnog centra Beograda se dodeljuje kao godišnje priznanje, a podrazumeva organizaciju samostalne izložbe u jednoj od Galerija Centra (Likovnoj Galeriji ili Galeriji "Artget") 2011-2012. godine. Žiri u sastavu mr Marina Đurđević, Jovan Čekić i Maja Ćirić odlučio je da nagrada pripadne Aleksandru Jestroviću alijas Jamesdinu.

Nagrada AICA – međunarodnog udruženja likovnih kritičara, sekcija Srbije, dodeljuje se po drugi put i podrazumeva nagradu u vrednosti od 400 eura u dinarskoj protivvrednosti.
Žiri Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu u sastavu Slobodan Jovanović (predsednik), Ivanka Zorić, direktor MPU, Biljana Vukotić, Bojana Popović i Jelena Perać dodelio je ove godine nagradu u iznosu od 50.000 dinara umetniku Vladimiru Nikoliću za rad "Pra-ubistvo".

Ove godine spontani, ad hoc sastavljen žiri prilikom obilaska izložbe Oktobarskog salona, koji čine članovi novinarskih redakcija (Milena Marjanović, Blic, Marija Đorđević, Politika, Savo Popović, Večernje novosti i Miroljub Marjanović, portal SeeCult org), odlučio je da dodeli nagradu Vladimiru Nikoliću za rad „Pra-ubistvo”.

Osnivač i pokrovitelj 50. oktobarskog salona je Grad Beograd, organizator je KCB, a realizovan je uz podršku Ministarstva kulture.

Više umetnosti nego umetnina, više umetničkih dela, a malo manje umetnika, ma dovoljno umetnika kad prebrojiš kritičare. A i oni su okej. Ipak više aktera u prostoru, a nešto manje prostora za aktere. I kroz istoriju "onoliko i onakvih" prostora, a 50 godina tradicije, koliko i te kakvih "Oktobaraca" i nikad dovoljno publike. Neka bude manje kritike, bar one koja nije dovoljno afirmativna, i sve će, s obzirom na "Okolnosti", biti i više nego dobro. 

Videćete ako pogledate... i obrnuto. 

Takve su "Okolnosti".

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još