Deset godina od smrti Amalije Rodriges

LISABON, 5. oktobra 2009. (Beta-AFP) - Deset godina posle smrti dive fado muzike Amalije Rodriges, u Portugalu će se narednih dana održati serija manifestacija u čast muzičke ikone, koja je umrla 6. oktobra 1999. u 90. godini.

Nastanak mita o Amaliji, kćeri naroda koja je postala najveća portugalska pevačica, ilustrovaće do kraja januara izložba "Amalija, nezavisno srce", koju će u nekoliko lisabonskih muzeja činiti 500 haljina nakita, fotografija, filmova i postera, ali i radova savremenih umetnika inspirisanih njenim životom i pesmama.

Za više od 50 godina karijere, snimila je tridesetak albuma i igrala je u osam filmova. Povodom desetogodišnjice njene smrti biće objavljeno 12 albuma i isto toliko knjiga o prvih 15 godina pevačice koja je obeležila muzički pravac obeležen melanhoijom i poezijom. Prvi film o životu Amalije Rodriges, koji je u bioskope stigao prošle godine, postigao je veliku uspeh. Kao i većina projekata povodom godišnjice njene smrti, "Amelija, film" usmeren je više na pevačicin privatni život, nesrećne ljubavi, samoubilačke porive, a manje na mitsku predstavu koja simboliše ceo portugalski narod.

Pogledajte još