Srpski Jean Michel Jarre ekskluzivno za Nadlanu o svom prvom instrumentalnom singlu

Boban Veličković Biss, klavijaturista i kompozitor iz Beograda, rođen u Zrenjaninu 1982 god. objavio je svoj prvi instrumentalni singl STREAM u saradnji sa poznatim klavijaturistom i producentom Aleksandrom Sašom Loknerom.

Kompozicija Stream se bazira na ambijentalno elektronskoj instrumentalnoj muzici.

(old_image)

1. Šta Vas je najviše ohrabrilo da se oprobate u ovom muzičkom žanru?

S obzirom da je reč o vrsti muzike uz koju sam odrastao i slusam skoro ceo svoj život, odluka da snimim nešto što pripada tom žanru je nekako bila prirodna. Instrumentalni oblik je moj način razmišljanja i moj muzički i lični izraz, a elektronska muzika je nešto što zauzima značajno mesto u muzičkom stvaralaštvu poslednjih nekoliko decenija svuda u svetu.

2. Zašto je ta vrsta muzike tako posebna, šta možemo da očekujemo?

Zbog dominacije vokalno-intrumentalne muzike danas, publika nema sklonost da istražuje i uživa u ovom muzičkom obliku, ali upravo se u tome i ogleda njena posebnost. Emocija i ideja bez reči, ljubav bez teksta. To meni pruža slobodu kao stvaraocu, a slušaocu daje dublji smisao i snažniju impresiju.

3. Iako brza, pesma ima setnu notu. Šta vas je inspirisalo da je snimite?

Ne mogu da odredim jednu stvar koja je bila inspiracija, recimo da je ta prva kompozicija prva misao koju sam želeo da podelim sa ljudima.

(old_image)

4. Prozvali su vas srpski Jean Michel Jarre?!

Prva asocijacija na elektronsku instrumentalnu muziku je svakako Jean Michel Jarre, pa verovatno zbog toga.

5. Kako izgleda saradnja sa Aleksandrom Loknerom?

Aleksandar Lokner je moj uzor, učitelj, veliki prijatelj i producent ovog albuma. Rad na albumu sa njim je bio krajnje inspirativan i on je jedan od najzaslužnjih za ohrabrenje i podsticaj da pokušam da ostvarim svoj san. Loki je jedan od najboljih klavijaturista na prostorima ex Yu.

6. Šta možemo da očekujemo od Vas u budućnosti? Kakve planove imate?

Krajem decembra će izaći drugi instrumentalni singl za koji će takođe biti snimljen i video. Kompletan album će se pojaviti na proleće, nadam se. Loki i ja imamo u planu da održimo par koncerata gde bismo svirali njegove kompozicije, kompozicije sa albuma Naos koji je snimio sa legendarnim Lazom Ristovskim i naravno instrumentale sa mog albuma. Mislim da će se taj koncept ljudima dopasti. Nemamo često priliku da kod nas vidimo koncert ambijentalno-elektronske instrumentalne muzike.

Pogledajte još