Tragedija jedne mladosti: Njih više nema ali ko je zaista kriv?

Ogorčenje je dodatno podgrejala informacija iz medija da su to učinili uprkos tome što je Stefan iza sebe imao 27 prekršajnih prijava od kojih je većinu napravio za volanom! Stručnjaci se slažu da je postupak roditelja isti kao da su mu ostavili napunjen pištolj!

- Nažalost, vozač BMW je punoletan, pa ne postoji zakonska mogućnost da se procesuiraju roditelji koji su mu kupili automobil, iako nema vozačku dozvolu. Čak i da ga je uzeo bez njihovog znanja, oni su to morali da spreče, ukoliko su im poznate sklonosti sopstvenog deteta. Omogućiti mu da vozi automobil bez dozvole, isto je kao da su ostavili pištolj nekome ko voli povremeno da zapuca. To dete je žrtva svojih roditelja. Njima država ne može suditi, ali može javnost - rekao je kriminolog Zlatko Nikolić.

Majka vozača: Dušan nikada nije imao nijednu prijavu!
Božana Jovanović, majka Dušana Jovanovića, koji je vozio BMW u kojem je poginulo troje mladih rekla je juče da njen sin nikada nije imao jednu, a kamoli 27 prijava kako su pojedini mediji naveli. - Zaista ne znam zašto se toliko izmišlja i čemu to vodi. Dušan nikada nije ima nijednu prijavu. Izvinite, ali istraga je u toku i nadam se da će ona svu istinu pokazati na videlu. Veoma mi je teško i zaista ne mogu više da pričam - rekla je Božana.

Psiholog Zoran Milivojević smatra da su uzrok ovakvih tragedija najpre bahatost pojedinaca i nebriga za druge.
- Postoji više scenarija koji mogu da proizvedu takvu bahatost kod mladih. Ili se radi o zapuštenoj i zanemarenoj deci koja brzim kolima i divljanjem po ulici pokušavaju da dokažu da vrede više ili se radi o mladima kojima roditelji nikada nisu postavili bilo kakve granice. Ne poznaju reči kao što su „ne može“ ili „nemoj“ i za njih ne postoji nikakav autoritet - kaže Milivojević.

Navode u pojedinim medijima da Jovanović iza sebe ima 27 prekršajnih prijava, a da bez dozvole vozi od svoje 15. godine, Milivojević ocenjuje kao problem čitavog sistema.
- Ukoliko je taj podatak tačan, on samo dokazuje da se zakoni ne sprovode kako treba i da čak ni sistem nije bio u mogućnosti da ograniči tog mladića. Već posle treće prijave bilo je jasno da određene represivne mere ne funkcionišu, pa je odmah trebalo pooštriti kaznu, što bi možda i sprečilo ovakvu tragediju - smatra Milivojević.
Izvor: alo.rs

Pogledajte još