Za onlajn kritičare najbolji film United 93

LOS ANĐELES, 9. januara 2007. (Beta-Rojters) - Film "United 93", drama o jednom od četiri aviona oteta 11. septembra 2001, proglašen je za najbolje ostvarenje 2006, po izboru udruženja onlajn kritičara.

Film snimljen u stilu dokumentarca, u režiji Britanca Pola Gringrasa, (Paul Greengrass) priča o naporima putnika aviona Junajted erlanjza na liniji 93 da savladaju otmičare letelice koja se na kraju srušila u Pensilvaniji.

Udružnje onlajn filmskih kritičara je međunarodna organizacija novinara koji prate film za internet sajtove.

Nagradu za režiju oni su dodelili Martinu Skorsezeu (Scorseze) za "Dvostruku igru", pričo o bostonskim mafijašima.

Za glavne uloge nagrađeni su Helen Miren (Mirren) za lik britanske kraljice Elizabete Druge (Elizabth) u "Kraljici" i Forest Vitaker (Whitaker) kao diktator Ugande Idi Amin u ostvarenju "Poslednji kralj Škotske".

Njih dvoje su za te role već dobili nagrade udruženja njujorških kritičara, losandjeleskih kritičara, nacionalnog udruženja kritičara i nacionalne komisije za film.

Helen Miren i Forest Vitaker važe za velike favorite za Oskare. Nominacija za najpoželjniju holivudsku nagradu biće saopštene 23. januara, za pozlaćene statuete američke filmske akademije biće dodeljene 25. februara.

Pogledajte još