ZARAŽEN ŠUGOM I TBC: Napadač (10) na Popova uhvaćen, pa pobegao!

Jedan od dvojice dečaka koji su u poslednje vreme napadali starije i nemoćne Beograđane, među njima i poznatog dečjeg književnika Rašu Popova, u međuvremenu je bio uhvaćen, pa je pobegao, potvrđeno je u policiji.

Kako saznajemo, braća I. N. (10) i J. N. (11), koji imaju više od 300 prijava zbog razbojništva i krađa, osim u Beogradu prethodnih nedelja imala su „akcije“ i u Pančevu, gde su takođe otimali novac od starijih osoba, pa je zbog toga potraga policije i socijalnih radnika prebačena i u ovaj grad, prenose Večernje novosti.

Prema našim saznanjima, u četvrtak po podne jedan od dečaka je uhvaćen i predat vaspitačima beogradskog doma „Vasa Stajić“ na Voždovcu, ali je iste večeri uspeo da pobegne. Ovo je jedina ustanova koja ima stalni 24-časovni nadzor socijalnih radnika, odnosno PIT program, poseban intenzivni tretman za decu ulice, ali ni to nije pomoglo da dete ostane u ustanovi.

Desetogodišnjak je, kako se sumnja, zaražen šugom i tuberkulozom, pa upravo zbog toga vaspitači nisu imali potpuni nadzor, jer je za njega bilo zaduženo i medicinsko osoblje.

Roditelji ovih dečaka se lažno predstavljaju, ne poseduju lična dokumenta i, prema saznanjima policije, imaju sedmoro dece. Njihova petnaestogodišnja ćerka je već udata, a najmlađe dete je smešteno u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Tri dečaka već su u popravnim domovima, a dvojica su još na ulici.

Sumnja se da stariji od dvojice dečaka već ima 14 godina, što znači da bi već mogao biti smešten u popravni dom. Problem je, međutim, što nema nijedan dokument, jer je rođen u kući, a sam tvrdi da ima 11 godina.

PIT - VEĆ 10 GODINA
Pojačan intenzivni tretman se prema rečima direktora Doma „Vasa Stajić“, Dragana Rolovića, sprovodi već 10 godina i kroz njega su prošla 204 dečaka, od kojih je njih 187 trajno sklonjeno sa ulice. Toj ustanovi je potreban dodatni prostor, odnosno proširenje kapaciteta kako bi se zbrinula sva deca sa ulice.

(Večernje novosti)

Pogledajte još