Prava istina: Ko je gori Pinkove ili Grandove Zvezde?

Uskoro se bliži polovina televizijske sezone. Napetost između glavnih rivala, televizije Pink i televizije Prva, gotovo je sasvim ispumpana iako nijedna ni druga strana ne priznaju poraz. A neko, bar za deset gledalaca, mora biti na gubitku. Nezvanično, Pink je još jednom pobedio a uspeo je, kako je to Željko Mitrović svojevremeno izjavio, da se oslobodi „pečata Grandove seljane“.

Po medijskim krugovima šire se priče da se na Prvoj žestoko kaju što su što su preuzeli Popovića i njegov veseli karavan jer je publika koja voli vesele karavane ostala tamo gde je i bila – na Pinku. Čelnici ružičaste televizije zbili su redove i napravili novu seljanu. Kako to ustvari izgleda?

Za razliku od Grandovih Pinkove zvezde su ušminkanije i slabije pevaju. Voditelji su bolje stilizovani a žiri je skroz „na nivou“. Retko se ponašaju spontano jer većina važi za velike zvezde. U Grandovoj emisiji žiri je takoreći iz naroda. Tu ima i šegačeća, i podvriskivanja i dobacivanja i loše režiranih sukoba. Zapravo prava stvar bi bila da se Marina Tucaković prebaci kod Bosanca, Bekute, Šabana i Brunclik a Aca Lukas pridruži Ceci, Harisu, Bori i Miroslavu. Marinu ionako zabole cipela gde će da odspava dva sata a Lukas bi se u ovoj ekipi osećao kao među svojima.

I jedan i drugi žiri ne daje nikakve stručne komentare i savete. Retko ćete tu čuti reči kao što su vibrato, falset, harmonija a mnogo češće – Imaš tremu, Ajmo dalje, Druga pesma, Srećno u baražu. U Grandovim zvezdama tehničkom stranom pevanja i stvarnim nedostacima takmičara najviše se bavi Dragan Stojković Bosanac a u Pinkovim to kolko-toliko radi Haris Džinović. Ono što od ostalih možemo dačujemo uglavnom se svodi na: Cura kida, Dečko je fenomenalan, Nisi mi nešto.

Zabava je ipak glavni aspekt žiriranja a u emisijama ovog tip, što se odavno zna, žiri se posmatra kao familija iz latino-američke serije pa je podbadanje, neslaganje i peckanje obavezno. Kao i sočni komentri na račun takmičara. Taj zadak na Pinku ima Ceca a na Prvoj Zorica Brunclik. Prva smatra da je dovoljno da samo bude tu jer je to što jeste i tako se i ponaša, druga se trudi da animira masu kako nadrealnim kič izgledom tako i ponašanjem.

Sve u svemu, pevači su bolji kod Popovića, žiri na Pinku se manje trudi da zabavi gledaoce ali je atraktivniji nego na Prvoj, emisije su koncepcijski gotovo iste, voditelji na ružičastom kanalu su znatno zabavniji i draži gledaocima. A šta će biti sa potencijalnim zvezdama, manje više se zna unapred.

M.Š

Pogledajte još