Završen petnički “Korak u nauku”

Obrazovni ciklus u Istraživačkoj stanici Petnica zavšava se svake godine okupljanjem odabranih polaznika svih programa ove prestižne institucije, kao i njihovih vršnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije na konferenciji “Korak u nauku”.

Ovom prilikom 120 srednjoškolaca je predstavilo svoje prve naučne rezultate iz astronomij, fizike, elektronike, računarstva, matematike, medicine, hemije, biologije, geologije, arheologije, sociologije, psihologije, istorije, lingvistike, dizajna. Zajedno sa njima je ove rezultate diskutovalo oko 80 postdiplomaca, doktora nauka i naučnika sa različitih fakulteta i instituta.

Petnica je mesto koje naša zemlja mora da podržava. To je budućnost ne samo naukeu našoj zemlji, već i drugih oblasti društva. Zato Ministarstvo planira i u buduće da podržava ove mlade ljude i Petnicu.” – rekao je na otvaranju Konferencije dr Aleksandar Belić, državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Aleksandar Belić, državni sekretar

Već drugu godinu za redom na Konferenciji “Korak u nauku” učestvuju I srednjoškolci iz susednih zemalja koji su svoje prve korake u nauci napravili na nekom od letnjih kampova nauke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Crnoj Gori.

Na XIII petničkoj Konferenciji bilo je predstavljeno 87 naučnih radova iz 15 različitih oblasti. Vrlo smo ponosni na interdisciplinarne teme i istraživanja, koja prate trendove u svetskoj nauci.” – rekao je Nikola Božić, predsednik Organizacionog odbora Konferencije.

Putanje asteroid u blizini Jupitera, paukovi valjevskog kraja, DNK analiza kostiju sa arheološkog nalazišta, hemijska svojstva kivija, ponašanje na društvenim mrežama, samo sun neke od tema istraživanja ovogodišnjih projekata.

Učesnici ove Konferencije su pokazali ne samo to da imaju interesovanje za nauku, i sposbnost da uspešno realizuju istraživanje, već i istrajnost u kojoj su rezultate pretočili u rad, izlaganje i poster prezentaciju. Radoznalost i istrajnost su vrlo važne osobine uspešnih ljudi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.