Kosovo još nije punopravna država

PRAG, 5. oktobra 2009. (Beta) - Predsednik Češke Vaclav Klaus je u ponedeljak u razgovoru sa albanskim predsednikom Bamirom Topijem u Tirani ocenio da Kosovo još nije punopravna država i da Srbija nije trebalo da ubedljivo izgubi spor oko Kosova, javljaju češki mediji.

"Albanija, logično, neizbežno mora da bude veliki pristalica nezavisnog Kosova", kazao je Klaus novinarima posle tog susreta, navodeći da je bilo reči o tome da li Kosovo može da dugoročno funkcioniše kao samostalna država.

"Predsednik Topi je ubeđen da može, da Kosovo ima tu budućnost. Ja mislim da ono još uvek nije punopravna država sa svime što uz to ide a da je ekonomsko pitanje, i prema rečima albanskog predsednika, veoma teško", kazao je Klaus i podsetio na bujanje kriminala na Kosovu.

Topi i Klaus koji je u ponedeljak počeo dvodnevnu posetu Albaniji, razgovarajući o situaciji na Balkanu dotakli su i temu kako da Albanija i Kosovo reše odnose sa Srbijom. "Srbija je duel oko Kosova izgubila sa 10:0 a ja kažem - uvek treba da se izgubi sa 6:4 ili tako nešto", rekao je češki predsednik.

Pogledajte još