Dani Provanse

Lepota Provanse inspirisala je čuvenog Van Goga da naslika pejzaže okupane suncem, sjajne suncokrete i zelene čemprese. Ovaj slikoviti deo južne Francuske očarao je velikog Pikasa i zadržao Sezana, jer kažu da provansalski predeli iz mašte bude snove i čula. Restoran "Kameleon" dočaraće vam delić nepreglednih lavandinih polja kroz autentične specijalitete, na kulinarskoj promociji koja traje do 11. oktobra.

Na obogaćenom meniju restorana nalaze se raznovrsna jela inspirisana specifičnim ukusima sa juga Francuske. Riblja čorba bujabez koja se priprema od nekoliko vrsta ribe, povrća i začina u koje se ubace komadi ribe i školjke. Služi se sa začinjenim baget hlebom. Cena ovog prepoznatljivog specijaliteta je 550 dinara. Supa „au pistou“ je jelo u kom se oseća uticaj italijanske kuhinje, jer je najbliža supi minestrone. Priprema se od mnogo vrsta povrća i sosa pistou koji je varijanta sosa pesto.

Od predjela pripremaju grilovanu tunu sa provansalskim paradajzom i bosiljkom i osvežavajuću letnje-zimsku salatu nicoise koja je zanimljiva kombinacija tune, boranije, kapra, pardajza, krompira i kuvanih jaja. Cena joj je 650 dinara, dok biste za tunu morali da izdvojite 450 dinara. Ratatuj je još jedno prepoznatljivo jelo provansalske kuhinje. To je kombinacija čitavog spektra povrća koje se kombinovano dinsta i prži. Odlično ide kao prilog uz glavna jela .

Ljubitelje morske ribe obradovaće sveži brancin pržen na maslinovom ulju, po ceni od 1.400 dinara

Za one kojima je jagnje ipak najbolji " morski" specijalitet pripremaju jagnjeći but sa timijanom. Tipično francusko jelo čija priprema traje i po nekoliko časova. Isplati se, jer je rezultat fenomenalan ukus. Uz krompir koji se prži na ulju lavande predstavlja specijalitet kome je teško odoleti. A cena 1.150

Nešto što sigurno niste očekivali da nađete na meniju francuske kuhinje je pizza. Ovde je pripremaju, ali potpuno drugačije: testo se premazuje lukom, crnim maslinama i inćunima.Cena joj je 580 dinara.

Provansalska mešavina začina je ono što jelima daje čarobni ukus. Nezaobilazna je u svim jelima i predstavlja kombinaciju nekoliko začina: majorana, majčine dušice, origana, lovorovog lista, ruzmarina, lavande i bosiljaka.

Deserti su, za naše podneblje gde je švarcvald torta još uvek hit među slatkišima, neobično jednostavni. Pripremaju se od tartova i voćnih kremova.Tarte aux abricots je jedan od njihovih tradicionalnih deserata: tart sa mariniranim kajsijama, vanila kremom i sokom od lavande.

Dozvolite sebi da, okruženi mirisom lavande, uživate u izvrsnim specijalitetima i prvoklasnim vinima. Možda će neponovljive boje Provanse dočarane kroz kuhinju i vas nadahnuti da naparavite neko remek-delo.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

..

Pogledajte još