Muzičari Filharmonije u ulozi solista: Prijateljski duel u Filharmoniji

Posle gotovo decenije pauze Alan Buribajev vraća se pred beogradsku publiku, sada kao šef-dirigent renomiranog orkestra Brabants iz Holandije i zavidnom svetskom karijerom. Kazahstanski dirigent mlađe generacije će pored Štrausa dirigovati dela Vagnera i Bramsa.

Lirske teme prožimaju sva dela na repertoaru. Zigfridova idila predstavlja jedan od najlepših primera izjave ljubavi u muzičkoj istoriji koju je Vagner posvetio svojoj supruzi. Štraus je prilikom komponovanja Duet-končertina mislio na preteču priče “Lepotica i zver” pa je klarinet tako dobio ulogu princeze, a fagot nespretne zveri koja pokušava da joj priđe dok ona pleše.

(old_image)

Veljko Klenkovski i Sava Đurić su kolege koji u orkestru sede za susednim pultevima, a ovom prilikom će zakoračiti ispred Filharmoničara i podeliti centralno mesto na bini.

Velika je čast kao i odgovornost nastupati sa našim kolegama i pred poznatom publikom. Sava i ja se muzički odlično razumemo, u Šubertovoj kompoziciji je najvažnije uspostaviti balans što nam sa lakoćom polazi za rukom”, kaže klarinetista Veljko Klenkoviski.

Za kraj koncerta, na čuveno pitanje “Volite li Bramsa?”, Beogradska filharmonija će odgovoriti interpretacijom Treće simfonije ovog kompozitora, remek-dela neprolazne popularnosti.

Sledeći koncert iz Klasičnog ciklusa zakazan je za 23. januar, 2015. godine, pod upravom Kristijana Mandeala.

Pogledajte još