KRITIČNO U MAJDANPEKU Treći dan bez struje, počeo da pada sneg, danas moguća evakuacija

U Majdanpeku predviđena evakuacija stanovništva ukoliko ni danas tokom dana ne dođe struja. U gradu je minus 4 meseca, a ledena kiša je prerasla u sneg. Od jutros su proradili fiksini telfoni i mreža Telenora. Lokalnavlast razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije.

Izvršni direktor za prenos električne energije u EMS-u Nebojša Petrović najavio je primenu nove prakse kako bi Majdanpečani dobili struju.

- Deo 400 kilovatne mreže biće upotrebljen da radi u 110 kilovatnom naponu, što znači da bi danas između 12 i 13 časova Majdanpek trebalo da dobije struju

Nekoliko sela u okolini Čačka ostalo je bez struje zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži do kojih je došlo tokom noći usled jake kiše i olujnog vetra.

Bez struje su ostala sela Gornja Ježevica, Banjica, Rošci i Jančići, rekao je novinarima glavni dispečer Elektrodistribucije u Čačku Mirko Simeunović.

Tehnički direktor Elektrodistribucije u Čačku Stojan Vasović precizirao je da je u selu Rošci na Kablaru bez struje oko 250 domaćinstva, a da je kvar nastao jer su stabla pala na 11 trafostanica.

"Na tom području ima dosta leda, pa nije bezbedno da naše ekipe sada šaljemo tamo, ali ujutru će izaći na teren i sanirati kvar", rekao je Vasović.

Kvarovi na elektromreži otklonjeni su u Donjem Milanovcu i Boru. Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da borba za normalizaciju snabdevanja električnom energijom istočne Srbije i dalje traje.

Sve ekipe EMS-a iz cele zemlje neprekidno su na terenu i ulažu poslednje atome snage kako bi se sanirale posledice havarija koje su po istočnoj Srbiji izazvale ledene kiše i olujni vetrovi, napominje se u saopštenju.

Kako se ističe, zbog katastrofalnih vremenskih uslova, životi članova ekipa su ugroženi, ali borba ni u jednom trenutku ne prestaje, ističe se u saopštenju.

Izvršni direktor za prenos električne energije u EMS-u Nebojša Petrović rekao je ranije da u ostalim krajevima Srbije nema većih kvarova na prenosnim sistemima elektične energije, osim uobičajnih prolaznih kvarova.

"Radimo na tome da osposobimo bar jedan od tri dalekovoda, kojim se Majdanpek snabdeva strujom, a na kojima je došlo do havarije", rekao je Petrović.

Istovremeno se nastavljaju radovi i na druga dva dalekovoda, ali sa jednim dalekovodom, napominje Petrović, može potpuno da se normalizujemo napajanje električnom energijom u Majdanpeku.

U međuvremenu, Rudarsko-topioničarski basen "Bor" i "Elektromreža Srbije" obezbedili su 20.000 boca vode i oko 10.000 toplih obroka koji će danas biti podeljeni građanima. Iz Bora je upućene cisterna sa vodom.

Škole i obdaništa ne rade, nema vode, fiksna telefonija gotovo da ne radi, ali službe od vitalnog značaja, Dom zdravlja i bolnica, funkcionišu.

U porodilištu u Majdanpeku montiran je agregat, tako da su majke i bebe na toplom.

Zbog nestanka struje došlo je i do problema u Rudniku bakra Majdanpek čiji zaposleni loženjem vatre na mestima gde je to moguće pokušavaju da spreče smrzavanje opreme i veću štetu.

U Pomoravlju i Podunavlju i dalje duva oluni jugoistočni vetar, a u južnom Banatu je orkanske jačine.

Najjači udari vetra do 100 kilometra na čas su trenutno u Beogradu i Vršcu.

Sneg pada na Crnom vrhu, a ledena kiša u Velikom Gradištu, Negotinu i Timočkoj Krajini.

Poseban oprez zbog poledice iz "Puteva Srbije" savetuju vozačima u košavskom području i Timočkom kraju.

Izvor: blic

Pogledajte još