NIŠTA od "Južnog toka", a projekat "pojeo" već 30 miliona evra!

Oko 30 miliona evra otišlo je na osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove.

Umesto s investicijom od dve milijarde evra i godišnjim prihodima od oko 300 miliona evra, Srbija je priču s „Južnim tokom” završila sa minusom, koji samo sticajem okolnosti nije veći.

Šta Srbija gubi zbog "Južnog toka"

1,7 milijardi evra vrednost izgradnje kroz Srbiju

1,5 milijardi evra investicija

300 miliona evra godišnje prihoda Srbije od takse

19 miliona evra potrošeno za eksproprijaciju

11 miliona evra za pripremne radove i idejne projekte

Plan je bio da ruska i srpska strana u zajedničko preduzeće „Južni tok Srbija”, sa sedištem u Švajcarskoj, unesu osnivački ulog od po 75 miliona evra. Na račun tog preduzeća, međutim, nije uplaćen sav novac.

"Mogli smo ostati bez 75 miliona evra, jer bi ovakom odlukom „Gasproma” i taj novac otišao u nepovrat", kaže za Blic pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Većeg ulaganja u „Južni tok” državu je spasao bivši ministar finansija Lazar Krstić, koji nije hteo da potpiše dve poslednje garancije za kredit „Srbijagasu”, tako da taj novac nije završio na računu zajedničke firme. Ipak, država je otkupila zemlju koju teško može da koristi za nešto drugo.

Otvoreno je i pitanje sudbine zajedničke firme „Južni tok Srbija”, u kojoj direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović kao kopredsedavajući prima 10.000 evra mesečno. O tome zasad u preduzeće „Južni tok Srbija” ne žele da govore uz obrazloženje da još nisu dobili zvanične informacije o stopiranju projekta.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stamenković, s druge strane, veruje da je zamrzavanje statusa najbolje rešenje.

"Ne znam šta ćemo da radimo, mislim da bi sada bilo najbolje da zamrznemo status zajedničkog preduzeća, pa ako se u budućnosti ponovo pokrene projekat, aktiviramo firmu", kaže Stanojević.

Nadlanu / izvor: Blic, B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.