Stanovnici Majdanpeka pitaju: ZAŠTO NAS LAŽU?

Čelnici opštine ne veruju obećanjima, načelnik Sektora za vanredne situacije očekuje normalizaciju stanja

Izvršni direktor za prenos električne energije "Elektromreže Srbije" Nebojša Petrović najavio je da će građani Majdanpeka konačno danas između 12 i 13 časova dobiti električnu energiju. Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da očekuje normalizaciju situacije i da neće doći do evakuacije stanovništva.

Zašto nas lažu?

Naši čitaoci iz Majdanpeka su poslali fotografije sa lica mesta, i rekli da "nema ništa od struje ni danas" jer su dalekovodi u užasnom stanju, i oni prosto ne vide način na koji bi se to moglo popraviti do 13 časova.

"Pitam se samo, zašto nas lažu? Neka kažu da od toga nema ništa, da počnu ljudi da se sklanjaju, a ne da nam daju lažnu nadu" kaže nam Predrag Stanišić.

Čelnici opštine Majdanpek najavili su, u slučaju da struja ne stigne u najavljenom periodu, da je moguća evakuacija najugroženijih stanovnika.

Ledena kiša se pretvorila u grad, što dodatno otežava život stanovnicima ove opštine.

Situacija nepodnošljiva

- Više od 20 sati sedimo u hladnom. Pokrili smo se svim ćebadima koje imamo u kući, ali ne pomaže. Sin od tri godine se prehladio, ali pošto u bolnici nemaju agregat, vratili su nas kući. Ne rade ni apoteke, ni benzinske pumpe. Taksisti su prestali da voze, sve radnje su zatvorene. Situacija je nepodnošljiva! - priča Verica Stamenković.

Dramatično je bilo i u ponedeljak uveče u porodilištu Opšte bolnice Majdanpek, gde je Jelena Stojanović (32), u potpunom mraku, u hladnoj bolničkoj sobi, na svet donela devojčicu. Tek rođenu bebu od smrzavanja su spasli radnici Rudnika bakra Majdanpek, koji su doneli agregat. Rudari su tokom jučerašnjeg dana pokušavali da osposobe i još jedan agregat. I MUP pruža maksimalnu pomoć.

Situacija u Majdanpeku je alarmantna, jer struje nema već treći dan, a nema ni vode, izjavio je pomoćnik predsednika Opštine Dejan Škorić dodajući da će verovatno danas biti proglašena vanredna situacija na teritoriji te opštine.

(old_image)

On je rekao da je u toku sednica Štaba za vanredne situacije.

"Sva ova obećanja o dolasku struje ispostavilo se da su lažna i opština pokušava da preduzme sve što može da spasi građane od smrzavanja",
kazao je Škorić objasnivši da je grejanje veliki problem, s obzirom da je Majdanpek specifičan grad koji ima oko 70 odsto stanova priključenih na daljinsko grejanje.

Prema njegovim rečima, ti stanovi nemaju instalacije za alternativno grejanje.

Predsednik opštine Dejan Vagner ranije je opisao situaciju u Majdanpeku opisao kao ''humanitarnu katastrofu''.

''Zbog opterećenja ledom koji dalekovodi ne mogu da izdrže, Elektromreža Srbija je odlučila da primeni nova tehnička rešenja, tako da će deo 400 kilovoltne mreže upotrebiti za snabdevanje grada strujom'', rekao je Petrović za RTS i dodao da će deo 400 kilovoltne mreže Srbije prebaciti se na napon od 110 kilovolta.

Nadlanu / Novosti / RTS / Kurir

Pogledajte još