DEKADA grafičkog dizajna Jelene Drobac

Ovu postavku, koja je već predstavljena međunarodnoj publici u Budimpešti u okviru Meseca srpske kulture, čini intimno odabranih 10 radova - projekata iz oblasti grafičkog dizajna nastalih u poslednjih 10 godina. Njima je pridružena grupa zaštitnih znakova - logotipa koji za autorku predstavljaju posebno zanimljiv i kompleksan aspekt dizajna a koji ima za zadatak da igrom nekoliko slova i simbola predstavi osobu, proizvod ili koncept.

Izložbu otvara nagrađeni projekat identiteta proslave jubileja 70 godina časopisa NIN iz 2004. godine kao prvi veliki realizovani projekat. Pored njega, predstavljeni su realizovani i nerealizovani radovi za naručioce iz Srbije, Kanade, SAD, Irske i Makedonije koji variraju u nameni i oblasti: od identiteta kulturnih organizacija, izložbi ili autora do komercijalnih radova poput robnih marki ili etiketa vina ali i total dizajna humanitarnih akcija.

Jelena Drobac je srpska grafička dizajnerka rođena 1982. godine u Beogradu. Misli slovima i simbolima a bavi se prevashodno korporativnim i vizuelnim identitetima, oblikovanjem logotipa i robnih marki, projektovanjem tipografije i ambalaže. Ovom izložbom obeležava 10 godina profesionalnog rada u polju grafičkog dizajna. Njena dizajn krilatica je skraćenica KISS- Keep it smart and simple (Samo neka je svedeno i pametno).

Završila je Višu politehničku školu i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a trenutno je student završne godine doktorskih interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, grupa za Digitalnu umetnost. Predaje na Odseku za dizajn Beogradske politehnike od 2008. godine. Dobitnik je više međunarodnih i domaćih nagrada, radovi su joj objavljivani u preko 35 stručnih publikacija iz oblasti dizajna i marketinga u Srbiji, Rusiji, SAD, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Velikoj Britaniji i Kini i učestvovala je na 45 izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 25. decembra.

Pogledajte još