NAJBIZARNIJA PLJAČKA IKADA: Ukradeno 100 mozgova!

Univerzitet Teksas u Ostinu je saopštio da će istražiti okolnosti nestanka dela zbirke, s obzirom da se "obavezao da primerke ljudskih mozgova tretira sa poštovanjem", a koristi ih kao sredstva za učenje.

Neko je odneo stotinak ljudskih mozgova iz zbirke Univerziteta Teksas u Ostinu, a iz uprave Univerziteta kažu da je nestala polovina tegli s formaldehidom (primenjuje se u industriji plastičnih masa, kože i kao dezinfekciono sredstvo) u kojima se čuvaju mozgovi.

Državna bolnica u Ostinu je pre 28 godina predala mozgove Univerzitetu radi “privremenog čuvanja”, ali je laboratorija imala prostora za samo 100 tegli, te je još stotinak stavljeno u podrum Univerziteta, odakle su sada nestali.

Univerzitet je saopštio da će istražiti okolnosti nestanka dela zbirke, s obzirom da se “obavezao da primerke mozgova tretira sa poštovanjem”, a koristi ih kao sredstva za učenje.

Ostatak zbirke mozgova se sada premešta na bezbednije mesto i u toku je njihovo skeniranje magnetnom rezonancom, te će se tako nastali snimci ubuduće koristiti u nastavi i za istraživanje.

Po sporazumu s bolnicom, Univerzitet Teksas je morao da ukloni sve podatke na osnovu kojih bi se moglo utvrditi čiji su mozgovi u teglama.

Ipak, izgleda da je ukraden i mozak zloglasnog snajperiste Čarlsa Vitmena koji je 1966. godine ubio 16 ljudi, od čega je 11 ustrelio pucajući s tornja Univerziteta Teksas, dok ga policija nije ubila.

Taj događaj je inspirisao režisera Pitera Bogdanoviča da snimi svoj prvi značajniji film “Mete” (1968).

Telegraf/Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.