VELIKA AKCIJA: Uhapšeno 15 osoba zbog ratnih zločina u Štrpcima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, uhapsili su pet osoba u Srbiji zbog sumnje da su pocinili ratni zločin u Štrpcima. Bosanski mediji preneli su da je na području Bosne i Hercegovine rano jutros uhapšeno 10 osoba zbog sumnje da su počinili zločin u Štrpcima.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih bivših vojnih zvaničnika Vojske Republike Srpske kao nalogodavaca i direktnih izvršila koji su

učestvovali u mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u reku Drinu.

Među jutros uhapšenima u Srbiji za ratni zločin u Štrpcima nalazi se i Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, rečeno je Srni u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Policija je saopštila da su uhapšeni: G.L. (1956), J.L. (1953), Lj.V. (1962), D.V. (1960) i D.Đ. (1975), piše se u saopštenju uz napomenu da je hapšenje izvedeno po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, a u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni su privedeni Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Kako je navedeno, sumnja se da je M.L. organizovao vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpci, zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar i nakon legitimisanja putnika nasilno izvela 20 civila - 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu nepoznate nacionalnosti.

U operaciji policije u obe zemlje uhapšeno 15 osumnjičenih uključujući nekadašnjeg generala Vojske republike srpske, ali ne navodi nijedno ime uhapšenih.

Glavni tužoci BiH i Srbije Goran Salihović i Vladimir Vukčević, izjavili su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspeo da rasvetli zločin i na taj način donese nadu i pravdu porodicama žrtava.

Salihović je u izjavi za medije naveo da je ova istraga primer dobre i efikasne saradnje tužilaštava dve zemlje, a na osnovu Protokola o saradnji.

Iz Tužilaštva BIH se navodi da će dve pravosudne institucije iz BiH i Srbije nastaviti saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu biće informisani Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Savet bezbednosti UN.

"Otmica u Štrpcima" je naziv za zločin od 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar.

Voz 671 je zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan je bio Hrvatske nacionalnosti i za jednu osobu nije utvrđeno. Do sada su

Prema optužnici, otete putnike su odveli u selo Prelovo kod Višegrada. Tamo su ih u jednoj osnovnoj školi pretukli i oteli im novac. Potom su ih vezane žicom ubacili u kamion i odvezli ka Višegradu, gde su ubijeni u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća.

pronađena tela tri oteta Bošnjaka.Posmrtni ostatci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac.

Osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Sumnja se da su oni, uz pretnju

oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti.

Nekima je naređeno da skinu odeću, piše u saopštenju.

U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva sata, nakon čega su ih vezali žicom i odvezlu u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje, navela je policija.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M.L. i još jedna osoba odveli putnike, a zatim su se čuli pucnji.

Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti. Tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu, navodi se u saopštenju.

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljeni su kasnije u školskom dvorištu, piše u saopštenju.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gde su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Izvor: Blic

Pogledajte još