Beogradske debate o Evropi: Znate li o čemu govorimo kad govorimo o Evropi?

Posetili smo današnju debatu o Evropi gde su neki od najistaknutijih glasova našeg kontinenta dali sve od sebe da osiguraju odgovore na ova bitna pitanja koja su motivisala debatu i verodostojno služila njenom naslovu i motivu koji glasi: O čemu govorimo kad govorimo o Evropi.

Jedini način da shvatimo svet koji se ubrzano menja, jeste da kroz debatu saznamo kako ga drugi percipiraju, a ova diskusija nam je otvorila oči.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da sutra. u subotu 6.decembra posete Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde se od 18 časova održava druga panel diskusija na temu “Kultura demokratije - Kultura u demokratiji” u kojoj će učestvovati Slavenka Drakulić (Hrvatska),čuvena hrvatska spisateljica, publicistkinja i dosledna kritičarka kako hrvatskog tako i drugih nacionalizama koja posećuje Beograd nakon čitavih 25 godina. Drugoj debati konferencije pridružiće se i jedan od najpoznatijih disidenata komunističke Albanije, dugogodišnji zatvorenik režima Envera Hodže i jedan od prvoboraca albanske demokratizacije, pisac Fatos Lubonja (Albanija), zatim prvi ministar kulture demokratske Rumunije, kasnije i ministar spoljnih poslova, pisac i esejista Andrei Pleşu (Rumunija), pisac i nekadašnji ambasador Srbije u Austriji Dragan Velikić (Srbija) i novinarka i urednica Peščanika Svetlana Lukić (Srbija) koja će moderirati razgovor.

Odmah nakon druge uslediće i treća konferencijska debata na temu “Dinamika domaćeg terena i novi oblici susedstva“ u CZKD-u od 20:30 časova. Učesnici su istaknuti pisci, polemičari, pesnici, esejisti, prevodioci iz našeg regiona: Filip David (Srbija), Daša Drndić (Hrvatska), Shkelzen Maliqi (Kosovo), Laszlo Vegel (Srbija) i Aleš Debeljak (Slovenija) koji će moderirati razgovor.

Beogradska konferencija o Evropi biće zatvorena čitanjem poezije i razgovorima pod nazivom “Poezija nedeljnog jutra: svet treba poetizovati” u nedelju 7. decembra u Ustanovi kulture Parobrod od 10 časova. Ovu poslednju sekciju Beogradske debate o Evropi moderiraće Alida Bremer (Nemačka), a u njoj učestvuju dva renomirana evropska pesnika: Otto Tolnai (Srbija) i Heinrich Detering (Nemačka).

Nadlanu

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.