Od starog Egipta do danas: Zabavna istorija kondoma

1) EGIPAT, 1000 GODINA PRE NOVE ERE

Drevni Egipćani su koristili laneno platno da se zaštite od seksualno prenosivih bolesti. Egipćanke su krokodilov izmet i med koristile kao spermicide.

2) BOLNA ZAŠTITA, 1400. GODINA

U Kini su vrh penisa pokrivali jagnjećim crevima ili nauljenim svilenim papirom. Ljudi su koristili i kondome koje su nazivali „glans“ i koji su bili napravljeni od životinjskih rogova, fine kože ili kornjačinog oklopa.

3) GUMENI KONDOM, 1839.

Čarls Gudjir, vlasnik kompanije „Goodyear Tires and Rubber“, otkrio je kako da pravi gumene kondome u velikim količinama. Njegov kondom je bio bolji od prethodnih izuma, samo što je imao neprijatan miris.

4) KONDOM OD LATEKSA, 1912.

Džulijus From iz Poljske uzeo je Gudjirov model kondoma i usavršio ga. Napravio je staklene kalupe koji su predstavljali penis i umakao ih u rastvor koji je kasnije vulkanizovao u pećnici. Kondomi su se prodavali u komadu papira na kojem je pisalo da treba da se prodaju diskretno.

5) ZABAVNI KONDOMI, 2014.

Moderni kondomi mogu se naći u svim bojama, a danas imaju i ukuse. Postoji hiljadu tekstura, od rebraste, preko tačkaste, do bockave. Neki od njih imaju vibrirajući uređaj prikačen za sebe. Ako pomislite na prve kondome, neće vam toliko teško pasti da nosite ove savršeno mekane i prijanjajuće kondome.

Izvor: Žena blic

Pogledajte još