ČEMU SRBIJA APLAUDIRA: Šta nam deca pevaju?

Istraživanja, ako im je verovati, pokazuju da su Punkove zvezdice gledanija emisija od Pinkovih zvezda – glavnog aduta ružičaste televizije u borbi sa nekadašnjim poslovnim saradnicima a sada glavnim konkurentima – Zvezdama Granda. Bez obzira na to što su se Mitroviću odazvala najveća imena estrade, spremna da skoro godinu dana, sede u stolicama koje se dižu i spuštaju ne bi li medijska imperija sa Dedinja sačuvala primat u televizijskom biznisu, Zvezdice – šou za mlađe takmičare gledanošću je iznenadio apsolutno sve.

Uprkos činjenici da je žiri ove emisije sačinjen od znatno manjih zvezda i uprkos tome što maloletne ili sasvim male kandidate niko ne sme da dočekuje ironičnim komentarima, neukusnim šalama i cinizmom, što je omiljeni deo ovakvih emisija, šou je uspeo. Kada se malo bolje razmisli recept je jednostavan – deca su slatka i draga i niko se među njima ne opredeljuje kao među odraslim takmičarima. Ni na osnovu fizičkog izgleda (surovo je reći kako je dete ružno) ni na osnovu stava i ponašanja (niko neće prokomentarisati da se šesnaestogodišnja takmičarka ponaša fufasto ili seljački)

Izazivaju najpozitivnije emocije (blagost, nežnost) a pesme koje pevaju su baš one koji najveći deo auditorijuma i sluša. I u tome i jeste problem. Pinkove zvezdice su minijaturna ali nikako nebitna slika Srbije u ovom trenutku, važan deo preseka kulturološkog sloma ili, preciznije, decenijskog odsustva kulture. Ukoliko devojčica od pet godina peva pesmu “Daj mi telefon da budem luda najveća, da joj kažem da je sledeća!” – onda niko ne može da prigovori činjenici da smo najmlađe izložili punoj voltaži svakodnevnog šunda ne nudeći im nikakvu alternativu. U pozadini dnevno-političkih događanja, silovite smene skandala i senzacionalističke slike stvarnosti, stasava jedna generacija koja od malih nogu peva sledeće stihove:

Zapalila sad bih ceo svet, zbog tebe napraviću incident

Kao da me nema tu, tonem sve do dna

Tako mi nedostaješ da mi usne dotakneš

Zar je važno što je plava? Da l ona zna da sam ja ta koja ostavlja

Subota je dan za alkohol

Vadi se na moje ludilo, što te dovelo to te ubilo

Sa srca skidam konce, rani me i ovaj put

Lepa si i mlada, šta ću kada volim plavo

A u mome srcu druže, crne kiše opet padaju

Samo stara majka zna zašto pijem ja

Bolesno te volim, to je sada očigledno

Oko mene hiljadu ludaka, što misle da sam laka, da kupe me za piće il dva

Na glasu ko žena od afera, u stvari tvoja cela

Totalno sam mirna i prozak deluje

Čak iako ovi stihovi nemaju vulgarnost pesama koje pevaju punoletni takmičari, deca se navikavaju na tešku patetiku i prikirvenu agresiju koje su važan deo kič sadržaja savremene srpske pop muzike. Nesvest ili otupelost - tek, Srbija je ovaj šou, učinila jednim od najgledanijih "projekata" potpuno odobravajući posledice projekta sopstvenog posrnuća

M.Š

Pogledajte još