Sećate li se ovog „zlatnog“ momka čarobnog osmeha?(VIDEO)

Jure Franko je rođen 28. marta 1962. godine u Novoj Gorici, u Sloveniji. On je 14. februara 1984. osvojio srebrnu medalju u Sarajevu, prvo i jedino zimsko olimpijsko odličje za tadašnju SFR Jugoslaviju.

„Volimo Jureka više od bureka”, parolu koja je osvanula na Momu ili Uzeiru, jednom od dva najviša solitera u Sarajevu, jutro pošto je Jure Franko osvojio prvu medalju za Jugoslaviju na zimskim olimpijskim igrama, upamtile su sve Sarajlije i njihovi gosti.

Bilo je to 15. februara 1984. godine na XIV „beloj olimpijadi”, prvoj u nekoj od socijalističkih zemalja i jedinoj dotad koja je kandidovala grad koji sem dobre volje svojih žitelja i velikih prirodnih mogućnosti nije imao ništa drugo za organizaciju Igara.

(old_image)

Ni jedan objekat, ni hotele, ni iskustvo u organizaciji međunarodnih takmičenja u zimskih sportova.

Sedam godina ranije, 1978. kada je Sarajevo pobedilo Saporo i zajedničku kandidaturu Faluna i Geteborga to je mnogima izgledalo kao ludost...

Sedam godina kasnije u Sarajevo se stizalo za četiri sata „Olimpik ekspresom”, vozom kakav odavno ne postoji na našim prugama, sa sedištima kao u avionu, stjuardesama koje nude čaj i kafu, dok na TV monitorima „idu” spotovi sponzora igara i defiluju učesnici Igara...

Predsednik MOK Samaran je uoči polaska na ceremoniju na Olimpijski stadion „Koševo” izjavio:„Ovo ne samo da mogu biti jedna od najboljih Igara nego će i biti najbolje Igre. Poznajemo vaše ljude, vašu zemlju, i znamo da ste u stanju da učinite da to bude i tako”.

Jure je u Svetskom kupu stigao do tri treća mesta, 23 plasmana u deset najboljih. Povukao se sa 23 godine, kasnije je skijao u Sjedinjenim Američkim Državama, mučio se s povredama leđa, bio trener i bavio se humanitarnim radom.

Danas uglavnom vozi svoju decu s jedne aktivnosti na drugu, jer ima mnogo roditeljskih obaveza.

(old_image)

Pre nekoliko godina bio je producent relativno uspešnog mjuzikla „Moje pesme, moji snovi”, a sada radi na novom mjuziklu „Ljubim te, promeni se”.

Na pitanje da li ga i danas prepoznaju na ulici, kaže da se to dešava vrlo retko. Živi u Radovljici, u Sloveniji, sa suprugom Simonom i dvoje dece.

Evo kako je izgledalo kada Jure pobeđuje, davne 1984. godine:

Izvor: pulsonline/politika/nadlanu

Pogledajte još