Osnivanje Srpske sekcije Francuske renesanse i okrugli sto o aktuelnim srpsko-francuskim vezama

Francuska renesansa je organizacija koju je 1915. godine, usred Prvog svetskog rata, osnovao predsednik Francuske Republike Rejmon Poenkare (Raymond Poincaré), pod sloganom: Kultura - solidarnost - frankofonija. To su istovremeno osnovna polja delatnosti u koja se uklapaju aktivnosti mnogih delegacija ove organizacije širom Francuske, Evrope i sveta. Počasna predsednica Francuske renesanse je gospođa Simon Veil (Simone Veil), članica Francuske akademije.

Imajući u vidu čvrste prijateljske veze koje tradicionalno vezuju Francusku i Srbiju, centrala La Renaissance Française u Parizu je zamolila dr Irinu Subotić, istoričarku umetnosti, da predstavlja u našoj sredini ovu organizaciju sa željom da se povremeno priređuju manifestacije koje će imati za cilj unapređenje francusko-srpskog kulturnog dijaloga, učvršćivanje međusobnog razumevanja i podsticanje frankofonije. Ovu inicijativu je podržao Francuski institut u Beogradu.

Za više informacija posetite sajt.

Pored dobrodošlice dr Ivane Simeonović Ćelić, direktorke Muzeja Zepter, uvodnu reč će dati dr Irina Subotić, a na okruglom stolu učestvuju: dr Jelena Novaković, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednica Društva za kulturnu saradnju Srbija - Francuska, Radomir Diklić, direktor BETE, bivši ambasador Srbije u Francuskoj i Belgiji i Veljko Stanić, istoričar, istraživač-saradnik Balkanološkog instituta SANU i doktorant na Sorboni - Paris IV. Ulaz je, razume se, slobodan.

Pogledajte još