4 znaka da je krajnje vreme da se ošišate

Učestalo podizanje kose u punđu ili rep označava nezadovoljstvo puštenom frizurom. Ni najspretnije ruke frizera ne mogu da odlože šišanje na duži period jer kosa, osim dužine, tokom rasta menja i svoju strukturu, pa frizura gubi na stilu.

Iskrzani krajevi

Većina nas odlazi do frizera tek kada primeti naočigled ispucale vrhove kose. Profesionalni frizeri ističu kako je tada već kasno. Sečenje vrhova preporučuje se za meku kosu svakih šest nedelja, a za gustu i čvrstu svakih osam.

Beživotna forma

Iako stilizirana frizura koja brzo gubi formu, a pramenovi beživotno padaju odaje kako dužinu treba mijenjati. Dlaka se hrani od korena, a ukoliko dužina postane prevelika, sebum iz lojnih žlezda ne stiže do kraja vlasi. Uz odgovarajuću negu šamponima, regenetarorom i čajem od koprive – kojim je najbolje preliti kosu, ostaviti je tako u peškiru oko pola sata, i samo prosušiti - sečenje vrhova je nužno.

Kosa mekana poput paperja

Uhvatite pramen kose u šaku od korena i lagano klizite dužinom do samih vrhova. Ako je obim znatno tanji prema krajevima, i beži vam iz dlana, znak je da su vam vlasi oslabljene. Svakodnevno raščešljavanje kose najčešće uzrokuje pucanje vlasi, ali i stanjivanje. Osim šišanja, kosi treba pružiti i adekvatnu negu hranljivim maskama.

Prečesto korišćenje aparata za stilizovanje kose

Prese za kosu su veliki hit, ali svaki stručnjak naglašava da ona nije za svakodnevnu upotrebu. U većini slučajeva, pre peglanja je potrebno da kosu izdvojite četkom, što je dodatni stres i za kosu i za vlasište, a tek nakon toga je ispravljate peglom. Potez presom po pramenu mora da bude brz i ravnomeran kako se ne bi oštetio određeni deo kose, a površina pegle čista kako se kosa ne bi lepila. Ipak, učestalo korišćenje pegle i drugih aparata oštećuje i iscrpljuje vlas, pa je zbog toga u tom slučaju šišanje potrebno svake tri nedelje, kako bi se podstaklo obnavljanje kose.

Zadovoljna.hr

Pogledajte još