Po BESPLATNI OBROK dolaze u novom Audiju!

Na sebi ima jaknu sa znakom Nike. Oboje su ušli u kuhinju za socijalno ugrožene koju je osnovao Grad i nakon nekog vremena izašli noseći posude s hranom.

Po besplatan obrok koji se svakog dana deli od 11 do 14 sati dolazi i muškarac u renault sharanu, zatim žena u mercedesu gensher, među korisnicima ove vrste pomoći su i osobe koje do Dobrog doma stižu u starijem modelu BMW-a, ima tu solidnih fordova, opela, terenaca, kombija za vlastiti prevoz, kia, dotrajalih jetta… Jedna žena po besplatnu hranu gotovo svakodnevno stiže – taksijem.

U sve se ovo uverila i reporterska ekipa zagrebačkog “Večernjeg lista” nakon višednevnih dolazaka do ustanove u Alfirevićevoj ulici.

– Kako je moguće da besplatne obroke dobijaju osobe s takvim automobilima, ako je jedan od uslova za dobijanje socijalne pomoći da uopšte nema automobil, osim ako je neki član porodice osoba sa invaliditetom?- postavlja pitanje spomenuti list.

Šefica Odseka za socijalnu pomoč u Dobrom domu Katarina Radat objašnjava da je ustanova dužna da da obrok svima koji dođu s valjanom potvrdom. Tu potvrdu izdaje Gradska kancelarija za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, nakon što prethodno osoba dobije u nadležnom Centru za socijalnu zaštitu uverenje o svom statusu.

– Mi ni na koji način ne učestvujemo u donošenju odluka. Kada dobijemo dojave o mogućim nepravilnostima oko kriterijuma za podelu hrane, osobe koje imaju te informacije uputimo da ih proslede ili Centru za socijalnu pomoć ili Gradskoj kancelariji – objašnjava Katarina Radat.

Na pitanje mogu li zaposleni Dobrog doma nekome iz tih službi javiti ako uoče da osoba godinama (ustanova na Peščenici počela je s radom pre pet godina) dolazi u dobrom automobilu, Radat kaže da zaposleni rade unutar prostora i da nemaju priliku da vide šta se napolju događa.

– Pitanje je na koga su automobili registrovani. Događa nam se da dobijemo dojave o vozilima koja tamo parkiraju osobe koje su došle po hranu, ali bez njihovog imena i prezimena ne možemo učiniti ništa. Opet, kada bismo i došli na teren da vidimo šta se događa, mi nemamo ovlašćenjei nikoga da legitimišemo. Sva rešenja koja imaju naši korisnici preispitujemo dva puta godišnje. Među tim korisnicima nema onih koji su vlasnici automobila – kaže predstavnica podružnice CZS-a Pešćenica Marija Knezović.

Nadlanu / izvor: dnevne.net

Pogledajte još